Plzeňský kraj svolal povodňovou komisi, meteorologové rozšířili prognózu

13. září 2024 13:00

Plzeňský kraj měl dnes první zasedání krajské povodňové komise. Meteorologové dnes rozšířili původní prognózu, podle níž měl kraj převážně nízké nebezpečí záplav. Nyní platí vysoký nebo extrémní stupeň nebezpečí v celém kraji, kromě Tachovska a části severního Plzeňska. Zatím žádná z řek nemá v kraji povodňové stupně.

Asi největší problémy se čekají na Úhlavě, Úslavě, Otavě a Klabavě, řekl dnes hejtman Rudolf Špoták. Nízký stupeň nebezpečí platí podle meteorologů v kraji na území obcí s rozšířenou pravomocí (ORP) Tachov, Stříbro, Nýřany a Kralovice, vysoký stupeň na území ORP Domažlice, Stod, Horšovský Týn a Přeštice, ostatní části kraje mají extrémně vysoký stupeň nebezpečí.

Na základě aktuální situace a zejména nepříznivé hydrometeorologické prognózy na vodních tocích ve správním území Plzeňského kraje v hlásných profilech kategorie A a B vyhlásila Povodňová komise Plzeňského kraje II. stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti pro území ORP Sušice, ORP Klatovy, ORP Horažďovice, ORP Nepomuk, ORP Blovice, ORP Přeštice, ORP Plzeň, ORP Rokycany, ORP Stod, ORP Domažlice, ORP Horšovský Týn s platností od 13. 09. 2024 od 13 hodin.

Protipovodňová opatření jsou v gesci jednotlivých obcí, které mají své povodňové štáby a přesně vědí, jak mají postupovat. "V sobotu se u nás očekává kromě deště ještě silný vítr, navýšili jsme pohotovosti a služby v SÚS (správa a údržba silnic), protože očekáváme popadané stromy. Zatím jsme od obcí nedostali žádné požadavky," uvedl Špoták.

„Všem obyvatelům doporučujeme, aby si udělali zásobu pitné vody, dobili si mobilní telefony a powerbanky. A těm, kteří bydlí v blízkosti vodních toků, doporučujeme, aby si vynesli cenné věci do vyšších pater svého obydlí,“ doplnil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s tím, že veškeré povodňové orgány obcí i kraje jsou aktuálně v pohotovosti, aby mohly reagovat na další vzniklé situace.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio