Plzeňský magistrát bude usilovat o historický objekt zkrachovalé banky

Památkově chráněnou budovu zkrachovalé Plzeňské banky by rádo koupilo město Plzeň. Rozhodli o tom radní na svém posledním jednání. Budovu se v minulosti nepodařilo prodat správci konkurzní podstaty v dražbě. Plzeňský magistrát by chtěl v objektu na rohu hlavního náměstí zřídit pracoviště pro vyřizování agend, například vydávání občanských průkazů a pasů.

Město by podle primátora Miroslava Kalouse mohlo koupit budovu za přibližně 45 milionů korun plus daň z převodu nemovitosti. Budova může a měla by v relativně velmi krátké době sloužit městu. Velkou výhodou je, že je už připravená, vybavená, zasíťovaná a může sloužit téměř okamžitě bez dalších nákladů.

Plzeň má nyní palčivý problém se objektem na Klatovské třídě, kde se agendy vyřizují. Lidé tam musejí stát nekonečné fronty. Na nevyhovující kapacitu a vybavení už upozornila kontrola z ministerstva vnitra. I pokud by nakonec Plzeň budovu Plzeňské banky nekoupila, musela by urychleně řešit vydávání dokladů. Náklady na získání odpovídajících prostorů by pak podle primátora byly asi 50 milionů, stejně jako v případě budovy bývalé banky.

Bývalá Plzeňská banka

Poloha banky a její výborná dostupnost městskou dopravou je podle primátora dalším argumentem, aby o ni město usilovalo. Peníze na nákup by Plzeň hledala v rezervách a finančních vztazích, pokusí se také získat státní dotaci. Podle ekonomického náměstka Vladimíra Duchka je účetní hodnota budovy dvojnásobná. Koupě objektu by byla pro Plzeň velmi výhodná i vzhledem k atraktivitě objektu i místa.

Plzeňská památka byla postavena v 16. století podle pražských palácových domů. Přestavbami získala renesanční a barokní prvky, v minulém desetiletí moderní atrium.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio