Plzeňský magistrát eviduje narůstající počet žádostí o nové cestovní pasy

10. únor 2021 16:05, aktualizováno

I přes veškerá omezení a zákazy cestování vydává Magistrát města Plzně stále více cestovních dokladů. Při vyřizování nových občanských průkazů a cestovních pasů mohou lidé díky rezervačnímu systému Úřad bez čekání strávit na úřadě jen pár minut.

Výměnu dokladů jako jsou občanské průkazy a cestovní pasy zajišťuje Odbor správních činností plzeňského magistrátu. Během koronavirové pandemie má odbor úřední hodiny pro neobjednané jen dva dny v týdnu. Je však možné využít webový portál Úřad bez čekání a objednat se předem na určitou hodinu.

Odbavení úkonů občanských průkazů tak může být záležitostí deseti až patnácti minut. U cestovních pasů se jedná jen o minutové výdejové položky. „Musíme říct, že je dobré si pro výdejovou položku připravit právě ty bezpečnostní kódy, které se pro občanský průkaz zadávají,“ vysvětlil vedoucí Odboru správních činností Roman Matoušek.

Neobjednaní lidé přicházejí pravidelně více v počátečních časech, a proto mohou vznikat fronty či návaly lidí, kteří si přišli vyřídit své doklady. „Lidé se všichni snaží přijít na tu počáteční hodinu v obavách, aby se na ně dostala řada,“ řekl Roman Matoušek.

Odbor správních činností, kde je možné požádat o výměnu dokladů, mohou lidé po objednání navštívit od pondělí do čtvrtka. V ostatních případech jsou k dispozici pouze pondělí a středa a to mezi 8. a 11. hodinou a 15. a 17. hodinou.

Zájem o cestovní doklady od minulého roku postupně roste

O výměnu občanských průkazů je zájem stále stejný. V případě cestovních pasů byl zaznamenán postupný nárůst. V prosinci minulého roku bylo žádostí o cestovní doklady 249, od té doby zájem pozvolna roste. Ovlivnit zájem o cestovní pasy by mohly složitější procedury ohledně návratu občanů ze zahraničí. „Zájem o cestovní pasy narostl také z toho důvodu, že řada lidí chce odsud uniknout na dovolenou do teplých krajin, jako je třeba Egypt,“ dodal vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Michal Stočes.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio