Plzeňský magistrát zveřejňuje materiály na internetu

Veškeré materiály, které bude schvalovat plzeňské zastupitelstvo, začal ode dneška na svých internetových stránkách zveřejňovat Magistrát města Plzně. Lidé na webu najdou návrhy usnesení, důvodové zprávy, všechny dílčí podkladové materiály i výsledky hlasování jednotlivých zastupitelů. Plzeň je první město v republice, které umožní svým občanům přístup k projednávaným materiálům v takovém rozsahu.

Jak uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová, lidé se tak dozví všechno, co se ve městě děje. Například komu se co prodává a za kolik. Dále získají přehled, jak zastupitelé rozhodují. Radnice se tím chce ještě více otevřít veřejnosti, a navíc se tím posílí přímá odpovědnost zastupitelů. Přehled o hlasování bude zveřejněn po jednání zastupitelstva současně se zněním přijatých usnesení.

Veškeré materiály jsou na internetové adrese magistrátu. Aplikace Podklady ZMP zobrazí program pro aktuální zasedání zastupitelstva vždy šest dnů před termínem a bude k dispozici až do doby konání dalšího jednání zastupitelstva. Materiály zastupitelstva byly dosud "důvěrné", a stejně kolovaly po městě. Písemnosti dostávali kromě členů zastupitelstva ještě radní, vedoucí odborů magistrátu i obvodních radnic. Samotná usnesení zastupitelstev jsou na internetu už několik let.

práce s internetem

Dokumenty schvalované radou města budou nadále důvěrné. Radní si jejich zveřejňování nepřejí.

autor: kos
Spustit audio