Plzeńský Prazdroj prochází přestavbou

5. říjen 2005

Rozsáhlou přestavbu hlavního závodu v Plzni za stovky milionů korun zahájil Plzeňský Prazdroj. Začala stavba nových deseti nových cylindro-kónických tanků a současně se rozšiřuje sousední nová varna Pilsner Urquell. Historické jádro nejznámějšího českého pivovaru zůstane zachováno.

Mluvčí pivovaru Alexej Bechtin řekl, že smyslem modernizace je rozšíření a zefektivnění kapacit výroby piva, zejména kvůli stále rostoucímu exportu prémiové značky Pilsner Urquell do 51 zemí. Současně ze zájem závod rozvíjet jako atraktivní turistickou destinaci schopnou přivítat více než loňských 100.000 návštěvníků.

Logo

Cylindro-kónické tanky používá plzeňský závod ke kvašení piva od roku 1991 a nyní jich má 150. Nových deset kvasných nádrží, do nichž podnik vloží desítky milionů korun, bude stát do konce roku. Každý tank bude mít objem 2400 hektolitrů, výšku 15 metrů a šířku šest metrů.

Šéf Prazdroje Mike Short uvedl, že investice celé skupiny - závody Plzeň, Nošovice a Velké Popovice - přesáhnou za finanční rok duben 2005 až březen 2006 loňských 1,6 miliardy korun. Hlavní akcí je nová stáčírna lahví a rozšíření varny Pilsner Urquell. Nová stáčírna piv Pilsner Urquell i Gambrinus, jejíž stavba začne ještě letos, by měla stát více než jednu miliardu korun. Třetí etapa budování varny, do níž už podnik dal 362 milionů korun a zprovoznil ji loni v září, začne počátkem roku 2006.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio