Plzeňský primátorský řetěz nepatří městu, ale Plzeňskému kraji

7. únor 2017

Šestého listopadu 2014 se plzeňským primátorem stal Martin Zrzavecký. Tehdy poprvé ozdobil jeho krk pozlacený primátorský řetěz, který je součástí plzeňské historie už více než sto let. Právě nad tímto řetězem se ale vznáší několik otázek.

„Řetěz byl pořízen v roce 1912 a byl městem Plzní věnován svému purkmistrovi Petákovi. Po vzniku Československé republiky byl tento řetěz darován muzeu, vzhledem k tomu, že nesl symboly Rakousko- Uherského mocnářství. Na jedné straně je vyobrazena podobizna Františka Josefa I. a na líci je velký znak města Plzně a symbol pečeti. V roce 1990 Západočeské muzeum zapůjčilo řetěz novému primátorovi profesoru Mračkovi a od té doby je zápůjčka prodlužována pro všechny ostatní primátory,“ vysvětlil ředitel Západočeského muzea v Plzni, František Frýda.

Plzeň tedy řetěz používá, ale nevlastní. Jeho majitelem je Plzeňský kraj. Západočeské muzeum je totiž krajská organizace. Nad tímto stavem kroutí hlavou primátor Martin Zrzavecký. „Současný stav v podstatě znamená to, že je uložen u mě v kanceláři v trezoru a používám ho já, byť k němu nemám ten patřičný vlastnický vztah,“ dodává.

Vyřeší to zápůjčka nebo směna?

Primátorský řetěz je ukázka nedořešených majetkových vztahů mezi Plzní a Plzeňským krajem, kdy budovy nebo věci jeden vlastní a druhý je používá. Kraj a město proto chystají dohodu, říká hejtman Josef Bernard: „Myslím si, že to není normální, abychom tento stav nadále udržovali a chtěl bych se s panem primátorem Zrzaveckým dohodnout na vzájemné směně majetků.“

Jak to nakonec s řetězem dopadne, není jasné. Ředitel Západočeského muzea František Frýda už má totiž na stole dopis z ministerstva kultury. „Ministerstvo kultury doporučilo, aby tento řetěz nadále zůstal součástí sbírek Západočeského muzea a jeho používání městem bylo nadále řešeno zápůjčkou. Je to jakási záruka, že sbírky, které byly v muzeích budovány století, zůstanou i nadále zachovány,“ řekl Frýda.

Ředitel Západočeského muzea má zároveň o platnosti primátorského řetězu pochybnosti. Ten současný totiž podle něj neodpovídá Zákonu o obcích. „Říká, že závěsný odznak představitele města obsahuje znak České republiky. Nikoli panovníka Rakousko- Uherského mocnářství. To znamená, že svým způsobem je zřejmě neplatný,“ míní o řetězu, se kterým primátoři provedli už mnoho úkonů a obřadů František Frýda. Sám ale není právník, proto nechce nic tvrdit.

„Je to otázka na výklad právníků, možná dokonce ústavního soudu,“ dodává ředitel muzea.

autor: lum
Spustit audio