Plzeňský radní pro bezpečnost Winkelhöfer rezignuje kvůli policejnímu vyšetřování partnerky

15. září 2024 17:00

Radní města Plzeň Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň), který měl na starost bezpečnost a prevenci kriminality, rezignuje. Důvodem je policejní vyšetřování, které se údajně týká i jeho partnerky a v němž jde o distribuci drog.

Hnutí PRO Plzeň na svém facebookovém profilu oznámilo, že po jeho výzvě Winkelhöfer odstoupí. On sám uvádí, že se ničeho nedopustil, ale nechce poškodit hnutí PRO Plzeň.

Předseda PRO Plzeň Radek Mráz v prohlášení uvedl: "Ačkoli se Jiří Winkelhöfer sám nedopustil žádného protiprávního jednání, hnutí PRO Plzeň nehodlalo čekat a rozhodlo se jednat okamžitě," uvedl Mráz. Podle něj tento krok byl nezbytný pro zachování důvěry voličů.

"Celá kauza a články se věnují mé partnerce, avšak naprosto chápu, že díky všem okolnostem mohu být s tímto spojován. Navíc nechci v návaznosti na blížící se krajské volby poškodit hnutí PRO Plzeň a uskupení PRO NÁŠ KRAJ," podotkl Winkelhöfer.

Podle hnutí je to, že se dostal policejní spis na veřejnost krátce před volbami do krajských zastupitelstev, je zřejmě cílený politický útok. "Přesto jsme se rozhodli jednat tvrdě a okamžitě," uvádí v prohlášení PRO Plzeň.

Rozhodnutí radního uvítal i primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). "Jedná se o funkci, u které nesmí existovat jakýchkoliv pochyb. Proto vítám, že se Jiří Winkelhöfer z hnutí PRO Plzeň rozhodl okamžitě rezignovat. Za to mu chci jako primátor poděkovat stejně jako za vykonanou práci pro naše město. Veškeré kompetence spojené s bezpečností a prevencí kriminality prozatím přebírám já. Neplánuji žádné změny, velitel strážníků Petr Nováček má mou plnou důvěru," uvedl Zarzycký.

Dodal, že koalice přišla o jednoho radního, kterého nyní bude hledat. "Kdo se funkce ujme, bude především rozhodnutí hnutí PRO Plzeň, jehož barvy Jiří Winkelhöfer hájil. Jako primátor budu rozhodně apelovat na to, aby se pozice ujal člověk s velmi dobrými manažerskými schopnostmi," dodal plzeňský primátor.

autor: iko | zdroj: ČTK
Spustit audio