Plzeňští strážníci dostali nové vozidlo pro přepravu lidí pod vlivem drog nebo alkoholu

21. únor 2012

Nové zásahové vozidlo má k dispozici městská policie v Plzni. Sloužit bude k převozu lidí pod vlivem alkoholu nebo drog, ale také k transportu zraněných nebo handicapovaných osob a strážníkům podstatně usnadní práci v terénu. Dosud strážníci využívali podobné, ale menší auto.

Dodávkové vozidlo vypadá podobně jako například sanitní vozy zdravotnických zařízení. Auto stálo 1,2 milionu korun, dalších 300 tisíc pak speciální vybavení. Městská policie vůz získala díky společnosti Plzeňská teplárenská, která ho zaplatila.

Vozidlo má i lůžko, kde je možné pacienta upevnit. Převoz je tak možný v sedě nebo v leže. Ve stabilizované poloze může být pacient i upoután, aby nenastaly při převozu komplikace. V minulosti už totiž došlo k případům, že převážené osoby, které byli pod vlivem alkoholu nebo návykové látky, chtěli z vozidla za jízdy vystoupit. Městská policie v Plzni za rok přepraví do nemocnice nebo na záchytnou stanici více než 400 opilých nebo zdrogovaných lidí.

Vozidlo bude sloužit k převozu také nemocných nebo handicapovaných osob. Jedná se většinou o seniory. Městská policie totiž často vyjíždí k případům, kdy senioři, kteří žijí sami, v bytě upadnou, udělá se jim špatně nebo se jinak zraní. Strážníci je pak převezou do nemocnice.

autor: lum
Spustit audio