Po kardamomem ochucených skořicových šnecích se jen zapráší
Kardamom je po šafránu a vanilce 3. nejdražším kořením světa. Setkat se můžete se zeleným a pak s vzácnějším černým kardamomem. Slouží nejen jako koření, přes 3000 let jeho léčivých účinků využívá ajurvédská medicína.
Kardamom má své nezastupitelné místo v orientální kuchyni. „Zelený je složkou směsí kari, garam másaly, baharatu nebo oblíbeného čaje chai másala. Koření se jím rýžové sladkosti, luštěninová i zeleninová jídla. V arabském světě neodmyslitelně patří do kávy,“ říká kořenář Jaroslav Dobiáš. Černý kardamom se ve Vietnamu přidává do národní nudlové polévky Pho a k dušení tučnějšího skopového a hovězího masa.
Také severské národy objevily kouzlo kardamomu. Je častou ingrediencí v jejich vánočkách, bábovkách a dalších sladkostech. „Třeba u oblíbených kanelbullar tzv. švédských skořicových šneků, patří do náplně i do těsta. U nás pak může být součástí perníkového koření. Velký význam má samozřejmě i při výrobě likérů,“ doplňuje kořenář. Při pobytu ve Švédsku si Dobiášovi zamilovali právě kanelbullar podávané ke kávě. Recept pak získali od paní Kristiny z blogu Děvče u plotny.
Kanelbullar - švédští skořicoví šneci s kardamomem
Ve větší míse smícháme cukr, sůl, kardamom a rozpuštěné máslo. Dobře promícháme.
V mléce o teplotě 37 °C rozmícháme kvasnice a vlijeme do mísy s připravenou směsí.
- Na těsto: 90 g cukru krystal
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 150 g másla
- 500 ml mléka
- 50 g čerstvých kvasnic
- 800 – 840 g hladké mouky
- Na náplň: 150 g másla
- 90 g cukru
- 3 lžíce mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička vanilkového cukru
- Na potření a posypání: 1 vejce
- třtinový cukr
Po troškách přisypáváme mouku a mícháme, aby těsto bylo hladké a mírně lepivé.
Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hod. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Náplň: Během kynutí těsta si v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme všechny suroviny na náplň a dobře zamícháme, aby se spojily. Dáme vychladit do lednice.
Výroba šneků: Vykynuté těsto rozdělíme napůl. Jednu část vyválíme na placku o velikosti cca 45x45 cm a rozetřeme na ni polovinu náplně.
Smotáme do rolády a nožem z ní krájíme šnečky široké asi 1,5 cm. Nůž musí být ostrý a pohyby rychlé tahem, aby se nám šnečci nerozplácli.
Stejně zpracujeme druhou polovinu těsta a náplně.
Šneky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15 – 20 min. Necháme vychladnout na plechu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.