Počet nádorů slinivky narůstá raketovým tempem

14. únor 2024

Případů rakoviny slinivky každoročně přibývá tolik, že by podle odborných předpokladů v roce 2030 mohla být nejčastější příčinou úmrtí na nádorové bujení.

„Nádory ve slinivce jsou velice agresivní. I malé nádorky mohou zakládat dceřiná ložiska jak do uzlin, tak krví do jater. Dlouho nemusí způsobovat vůbec žádné potíže. Přechodné nechutenství a vyšší únavnost člověk považuje za banalitu, a pokud netrvají dlouho, nepřemýšlí nad nimi. Jedním z prvních příznaků je zežloutnutí, už malý nádor v oblasti hlavy slinivky může uzavřít žlučovod a tím vyvolat žloutenku,“ říká k rozvoji rakoviny slinivky doc. MUDr. Tomáš Skalický z Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Prognóza u nádoru slinivky není dobrá. Čím dřív se ale na něj přijde, tím větší je šance na přežití. „Velký nádor vždycky znamená vyšší pravděpodobnost rozšíření do uzlin nebo jater. Někdy i lokálně prorůstá do velkých cév v těsné blízkosti slinivky,“ vysvětluje chirurg, „což může vylučovat operaci, kterou bychom chtěli poskytnout, abychom nemocnému co nejvíc prodloužili život.“

Chirurg Tomáš Skalický také odpovídá na otázky týkající se operací zánětů slinivky, nádorů a metastáz v játrech a žlučových kamenů. Poslechněte si záznam celého pořadu Co vás zajímá.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio