Podle legendy zbarvila Červený most u Nepomuku krev padlých vojáků

2. únor 2024

Barokní most, takzvaný Červený, mezi městem Nepomuk a obcí Klášter na jihu Plzeňska je kulturní památkou. Tato technická stavba je opředena mnoha legendami, ale ani realita týkající se mostu není k zahození.

„Jak je vidět, tak most získal své jméno zřejmě podle dominantní barvy, protože na něm převládá červená. A jak ukazují destrukce těch vrstev, protože most dnes už úplně nezáří novotou, tak červenou barvu měl i dříve,“ uvedl památkář plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu Pavel Kroupa, který pokračoval popisem mostu: „Je pozdně barokní, takovým jeho charakteristickým prvkem je motiv balustrády, kterou prolamují oválné otvory v parapetu. Most má jen jeden oblouk půlkruhovitého průřezu, kterým protéká potok Muchovka.“

Tato industriální stavba z konce 18. století je podle Pavla Kroupy zajímavý krajinný prvek. Podél potoka Muchovka, nebo též Mihovka, se totiž naskýtá pozoruhodná krajinná scenérie. „Když vyrazíme z Nepomuku do Kláštera, tak nejen, že nejdřív míjíme raně barokní kapli sv. Vojtěcha, ale potom vlastně vcházíme do takového údolí, kde se za potokem rozkládají vlhké louky, v nichž dominuje několik solitérních vzrostlých starých stromů, jsou to převážně duby, a na druhé straně se tyčí skály kopce Zelená hora, na kterém stojí stejnojmenný zámek,“ popsal Kroupa.

Louky v okolí mostu vznikly vysušením původních rybníků Chobot a Palach, které se zde v minulosti rozprostíraly. Podle památkáře most navazuje na bývalou hráz těchto rybníků. Po mostě pak můžeme pokračovat dále do kaštanové aleje, která vede na jednu stranu k tehdejší knížecí cihelně a na straně druhé pokračuje směrem k obci Prádlo až k romantické poustevně Na Skalici. „Právě zřejmě když se zrušily ty rybníky, bylo třeba prorazit nějaký otvor, kudy by mohl protékat potok, tak vznikl tenhle most,“ řekl Kroupa.

Krev vojáků i sv. Jan na lodičce

Pověstí, které se k místu vážou, je několik. Podle památkáře budou ale spíše novějšího data, jelikož most není tak starý, jako časy, o kterých pověsti hovoří. „To se bavíme o 15. století. Mluví se o tom, že za časů husitských válek se v těchto místech strhla krvavá bitva, kdy proti sobě bojovali husité a křižáci. Most se zbarvil krví do ruda a tím získal své jméno,“ sdělil Kroupa. Dále se zde traduje pověst, že místní se poté několikrát pokoušeli most nabílit, ten se však vždy nakonec samovolně zbarvil do červena. 

Další legenda souvisí se zdejšími tehdejšími rybníky, které měly původně sahat od dnešního Špitálského rybníka v Nepomuku až do Kláštera. Podle této barokní pověsti měl sv. Jan Nepomucký do klášterní školy jezdit na lodičce právě po soustavě těchto rybníků.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.