Podvodnice

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Marie z Manětína

Suroviny:

40 dkg hladké mouky
15 dkg sádla
15 dkg hery nebo jiného tuku
4 lžíce horkého mléka
2 dkg droždí
5 vrchovatých lžic mletých ořechů (mohou být a nemusí)

Postup:

Do mísy dáme mouku, promícháme s ořechy. Nožem rozsekáme tuk i sádlo a přidáme do mísy.

V míse vytvoříme dolíček, nadrobíme do něj droždí a přelijeme horkým mlékem. Rukou zpracujeme těsto, vytvoříme z něj bochánek a zabalíme do mokré utěrky. Ponoříme do misky se studenou vodou a necháme v lednici do druhého dne. Pak těsto vyjmeme, osušíme a rukou propracujeme. Na pomoučeném vále vyválíme na 1cm silnou placku a malým tvořítkem (2 - 3cm) tvoříme měsíčky.

Dáme na plech s pečícím papírem a rychle upečeme při 200° C (Poznámka: Nedávat blízko sebe, nabydou!). Pak obalíme v cukru a necháme vychladnout.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.