Pohankové karbanátky
podle Miroslavy Kolebabové – konzultantky zdravé výživy a poruch páteře
Suroviny:
pohanka lámaná 200g
kapusta střední velikosti
1 velká cibule (200g)
2 polévkové lžíce maizeny(kukuřičný škrob)
2 vejce
česnek
muškátový oříšek mletý
mořská sůl
olivový olej z druhého lisování (je lacinější)
Příprava :
Pohanku propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou 5 minut. Pak pohanku necháme asi 10 minut dojít. Kapustu uvaříme a nadrobno nasekáme.
Uvařenou pohanku smícháme s nasekanou kapustou. Vmícháme maizenu rozmíchanou v malém množstvím vody. Přidáme vejce, dochutíme kořením. Vytvarujeme karbanátky, které upečeme v troubě na vymazaném plechu. Druhou možností je vytvarovat tenké placičky, které pečeme na olivovém oleji.
Příloha – zeleninový salát. Placičky mohou také posloužit jako příloha k pečenému, grilovanému nebo smaženému masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.