Pohoda je můj nejblbější text, říká autor slavného hitu skupiny Kabát

28. listopad 2020

V posledních deseti letech je několikanásobným držitelem ceny Ochranného svazu autorského „Nejlepší textař roku“. Není básníkem, texty píše výhradně na muziku, a to až na hotové písničky ze studia.

Colorado, Pohoda, Burlaci, Ohroženej druh, Stará Lou, Dole v dole, Bára, Kdo si nechce hubu spálit nebo Houby magický – to jsou jen některé z písní, jejichž text napsal Milan Špalek, který je dvorním textařem a zároveň i baskytaristou skupiny Kabát. Právě on skupinu Kabát v roce 1983 v Teplicích založil. Zprvu hrála trashmetal a Milan Špalek byl jejím hlavním zpěvákem. Zpočátku byla koncertně neaktivní kvůli nevelké oblibě tamních úřadů a postupně také museli všichni na vojnu. Povojenská sestava Kabátů - Josef Vojtek, Tomáš Krulich, Ota Váňa, Milan Špalek a Radek Hurčík - drží až dodnes. Kapela Kabát byla v roce 1991 Objevem roku.

Zastavíme se také ve vesničce jménem Vrahožily nedaleko Teplic. Právě tady žije basista a dvorní textař skupiny Kabát Milan Špalek. Jeho koníčkem je rybaření, bowling a poker. 10. prosince 2015 mu byla v Zámecké zahradě Teplice odhalena socha. Na vyhlašování cen Ochranného svazu autorského byl už pětkrát textařem roku. A mimochodem: jeho praprastrýcem byl hudební skladatel a textař Karel Vacek. Život na vesnici je pro Milana Špalka velkou inspirací, tady vznikla třeba píseň Pohoda, i když – jak on sám řekl – je to jeho nejblbější text. A možná jednou zlidoví, třeba jako Čtyři páry bílejch koní od jeho slavného praprastrýce.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.