Pokud používáte herbicid proti plevelu, na postříkaná místa psa či kočku den nepouštějte

10. srpen 2021

"Přečtěte si dobře přiložený návod u chemikálií, které používáte na zahradě," radí veterinář. Výrobce musí uvézt, jak velká je toxicita přípravku. Důležité je také zvíře na místa, kam jste chemikálii aplikovali, alespoň jeden den nepouštět.

Granule proti slimákům jsou prudce jedovaté. Pokud je pes nebo kočka pozřou, těžko se z toho dostávají. 90 procent takto postižených zvířat uhyne.

Savo na úklid je například také velmi nebezpečné pro kočky. "Kočka si to našlape na tlapky a následně olíže. A pokud je koncentrace vysoká, můžete se toho i nadýchat," varuje veterinář Ladislav Kuncl.

Dále se posluchači ptali na to, zda je možné podávat pejskům chondroprotektivum pro koně, jak vyřešit strupovitoou vyrážku na uchu, a kdy už je opožděné hárání u fenky problém, který musí řešit veterinář.

autor: Iva Kokešová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.