Polévka od Jána Murčeka zvaná svadobnica ta má sílu. Další chod už nepotřebujete

Chuť této krémové polévky, která se dělá na slovenských svatbách, je překvapivá. Je to něco mezi zelňačkou a fazolovou polévkou. Jako když se dva setkají na svatbě, dají se dohromady, a pak jdou životem spolu. Česnek, máslo a smetana dodají jemnou pikantnost. Lahoda, kterou musíte vyzkoušet. Vařil Ján Murček z Roštění na Kroměřížsku.

Ingredience
  • Pro 6 osob:
  •  
  • Na fazole:
  • 500 g fazolí
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžička soli
  • 1,5 litru vody
  •  
  • Na zelí:
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 špetky kmínu
  • 500 ml vody
  •  
  • Na brambory:
  • 6 středně velkých brambor
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  •  
  • Na zásmažku:
  • 200 g másla
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  •  
  • Na zahuštění:
  • 200 ml smetany na vaření(12 % tuku)
  • 200 ml smetany ke šlehání (31 % tuku)
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  •  
  • Na dokončení:
  • 30 g másla

Postup

Den předem namočíme fazole ve vlažné vodě. Potom je uvaříme v osolené vodě s bobkovými listy do poloměkka asi hodinu až hodinu a půl.

Brambory nakrájíme na kostičky o velikost cca 2 cm. Zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a dáme vařit do poloměkka.

Do dalšího hrnce si připravíme kysané zelí, které překrájíme na menší kousky, aby se nám polévka lépe jedla. Zalijeme vodou, přidáme trochu kmínu a dáme vařit na půl hodiny do poloměkka.

Rozehřejeme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Necháme ji zesklovatět a potom k ní přidáme přidáme prolisované stroužky česneku. Jen krátce zarestujeme, aby česnek teplem nezhořkl.

Směs cibule a česneku s máslem vlijeme do uvařených fazolí ve vodě. Provaříme a přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily.

Potom smícháme 12 a 31procentní smetanu s polohrubou moukou, prošleháme a pomalu přilíváme do fazolovo-bramborového základu. Nakonec přidáme uvařené zelí a provaříme deset minut.

Dosolíme a dochutíme. Do odstavené polévky už jen vmícháme oříšek másla, aby polévku zahustil a zjemnil.

Ján Murček

Ján Murček pochází ze Slovenska, ale na Moravě žije už skoro 50 let. A právě název polévky je ze Slovenska, svadobnica se podávala na svatbách. Maminka pana Murčeka dovedla polévku k dokonalosti. Bylo jich doma šest, a když ji dala na stůl, během hodiny polévka zmizela. Pan Murček vaří polévky alespoň dvakrát do měsíce, pro sebe nebo své přátele.

Pohostil nás také skvělými koláčky, které pekla jeho známá, a dokonce nám zahrál na vozembouch. Společně se svým kamarádem harmonikářem s ním jezdí po veselkách a tancovačkách v kraji.

Patrik Rozehnal a Ján Murček
autoři: Patrik Rozehnal , djo