Policie prověřuje vedení Plzeňského kraje, zda nešířilo nákazu

6. duben 2020 17:00

Policie prověřuje plzeňského hejtmana Josefa Bernarda z ČSSD a další lidi z kraje, zda se nedopustili trestného činu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti. Dostala několik oznámení, že Bernard se pohyboval mezi lidmi, ač měl být v karanténě.

„Prověřujeme, zda nemohlo dojít ke spáchání trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti ve vztahu k neznámému pachateli,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová.

Hejtman za tím vidí politický boj proti sobě. Podle něj jde o kampaň „známých firem“, kteří proti němu dlouhodobě vystupují a snaží se o změnu ve vedení kraje. „Nikdy bych nevěřil, že někdo zneužije tuto situaci k politickému boji proti mně. Připadá mi to jako špinavá kampaň,“ řekl.

Josef Bernard podstoupil čtyři testy na koronavirus. První a třetí byly negativní a druhý pozitivní a na výsledky čtvrtého čeká. První test absolvoval poté, co členka krajské rady Radka Trylčová z ODS 26. března oznámila, že byla pozitivně testovaná na covid-19. O tři dny později oznámil nákazu náměstek hejtmana Zdeněk Honz z ČSSD. Radní společně jednali naposledy 16. března. Hejtman uvedl, že mu první test 29. března vyšel negativně a další 3. dubna pozitivně.

Negativní nebo pozitivní

„Hned jsem si proto nechal udělat další test a v neděli mi bylo sděleno, že je opět negativní. Proto jsem podstoupil ještě jeden test a na jeho výsledky teď čekám," řekl Josef Bernard. Druhý test si nechal provést, protože po ukončení karantény 29. března měl mírnou svalovou horečku a zvýšenou teplotu 37 stupňů Celsia.

„Z doby, kdy byl hejtman v kontaktu s někým, kdo byl posléze prokázán jako pozitivní, tak dodržoval karanténu, lhůty byly v pořádku. Mezitím byl testován a výsledky byly negativní. To, co bylo potom, s tím vůbec nesouvisí,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš. Podle něj se 14 dní karantény počítá od posledního kontaktu s nakaženým člověkem, v tomto případě od 16. března. Hejtman se 29. března dozvěděl, že je negativní a ve stejný den mu podle Bartoše shodou okolností končila regulérní karanténa.

„Obrátila se na nás policie. My jí samozřejmě sdělíme veškeré informace. Upřímně řečeno, máme teď ale na starosti úplně jiné věci,“ uvedl Bartoš s tím, že po skončení karantény mohl hejtman vycházet s rouškou nebo s respirátorem. „Jestliže měl pak nějaké problémy a nechal se nabrat znovu a vyšlo to pozitivní, tak od té doby je v karanténě znovu, což je logické,“ dodal Bartoš.

Nic jsem neporušil, tvrdí hejtman

Hejtman uvedl, že se vždy přísně řídil pokyny hygieny a nic neporušil. „Hned, když zjistili, že jsem byl v kontaktu s pozitivním (26. března), tak jsem zalezl do karantény. Pak mě nabrali a byl jsem negativní a 31. března mi znovu povolili nastoupit do práce,“ uvedl. Poté, co se 3. dubna dozvěděl výsledek pozitivního testu, opět zůstal doma. Tři dny předtím, kdy nebyl v karanténě, řídil úřad. Setkal se zhruba s 12 úředníky, s ředitelem domu pro seniory na Klatovsku a dvěma lidmi z firmy WPA Plzeň.

„Předal jsem to právníkovi, který mi zpracuje další postup, tedy jestli jsou některé věci na veřejnou omluvu. Ale vím, že v politické funkci musím strpět daleko více než běžná osoba,“ uvedl Bernard. Podle hejtmana stejně jako on postupovali všichni radní, kteří se viděli s Radkou Trylčovou. Neumí si vysvětlit, že během deseti dnů absolvoval tři odběry, z nichž první a třetí jsou negativní a druhý pozitivní. „S pravděpodobností hraničící s jistotou se stala chyba,“ dodal.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio