Policie varuje před podvodníky, kteří se specializují na seniory

30. listopad 2017

Policisté pozvali tento týden seniory do svého krajského sídla v Plzni. Přímo od kriminalistů se dozvěděli, jaká jim hrozí rizika. Někteří pachatelé se totiž zaměřují přímo na seniory. Využívají toho, že starší lidé jsou zpravidla uctiví, více důvěřiví a tím pádem více zranitelní.

Nejsou to ale jen krádeže a přepadení, kriminalistka Ilona Týmlová varuje před podvodníky, kteří na základě různých historek vylákají ze seniorů stovky tisíc korun. „Začíná to telefonem na pevnou linku, kdy pachatel osloví babičku nebo dědečka a vydává se za jejich vnuka nebo vnučku. Když se babičce zdá, že má volající divný hlas, řekne, že například chraptí a ať se toho nevšímá. Potom zmíní, že nutně potřebuje peníze třeba na zamluvené auto, a jestli to nezaplatí hned, přijde o něj. Babička tomu samozřejmě uvěří, a co by neudělala pro svého vnuka nebo vnučku. A tak vezme několik set tisíc a v obálce je předá cizí osobě, která je předem dohodnutá pod nějakým heslem,“ popsala Týmlová s tím, že své oběti si pachatelé obvykle vybírají náhodně v telefonním seznamu.

Pokud oslovený senior nemá doma hotovost, jsou podvodníci ochotní zaplatit mu i taxi do banky. Od seniora si také vyžádají jeho mobilní číslo a neustále s ním telefonují, aby nemohl kontaktovat policii nebo své blízké. Proto policie radí, aby senioři dříve než cokoli jiného sami ověřili, jestli vnuk nebo jiný příbuzný skutečně peníze potřebuje. Kriminalistka Ilona Týmlová varuje také před různými legendami, které podvodníci používají, aby se dostali k seniorovi do bytu. A nejde jen o příběhy, kdy dotyčný přichází odečíst stav vodoměru nebo elektroměru.

Pozor na historky, které pomáhají podvodníkům otevírat dveře seniorů

„Podvodník se většinou k seniorům domů dostane na základě nějaké smyšlené legendy, kde si obhlédne, kde má poškozený schované peníze a potom koná. Buď jedná sám anebo má komplice, tím, že nechá otevřené dveře a druhý pachatel může v klidu vejít dovnitř,“ doplnila Týmlová.

Někdy podvodníci od svých plánů ustoupí až ve chvíli, kde se je senior pokusí vyfotografovat. Jediné možné pravidlo je tedy nepouštět žádné cizí lidi do domu či bytu.

Podle Ilony Týmlové se v poslední době rozmáhají případy, kdy party cizinců objíždějí vesnice a staré zástavby, oslovují seniory a nabízí jim výměny okapů, střech nebo stavební práce. K takovým činnostem nemají oprávnění. Navíc místo smluvené ceny pár tisíc pak žádají desítky až stovky tisíc korun. V takovém případě by lidé měli okamžitě kontaktovat policii.

autoři: kos , jik
Spustit audio