Policisté kontrolovali na Šumavě používání zimních pneumatik

7. prosinec 2021 17:13, aktualizováno

Desítky zkontrolovaných řidičů a jen jediný přestupek - nezapnuté bezpečnostní pásy. To je výsledek včerejších policejních kontrol klatovských policistů na Šumavě.

Policisté se zaměřili i na zimní pneumatiky. Naštěstí se mezi řidiči nenašel ani jeden hazardér, který by do hor vyrazil s nepřezutým autem.

V Železné Rudě a v Alžbětíně prověřili policisté za jediný den téměř třicítku řidičů. Mezi nimi byl například i pan Václav, který měl vzorně přezuto. „Zimní pneumatiky mám od minulého úterka. S přezutím jsem nečekal na pravou zimu, ale na to, až mi dodají zátěžové pneumatiky, které potřebuji a se kterými je velký problém,“ vysvětlil.

Policejní akce v Železné Rudě

Během kontroly téměř všichni řidiči prošli. S pokutou skončil jen jeden, který při jízdě nepoužil bezpečnostní pásy. V pořádku byly, až na jednu výjimku i zimní pneumatiky a hloubka dezénu. Policejní mluvčí Dana Landmanová popsala, jak se pozná správná zimní pneumatika. „Poznáme to podle nápisu winter, anglicky zima, nebo podle značení M+S, což znamená bláto a sníh - anglicky mud and snow. Správná hloubka dezénu zimních pneumatik jsou čtyři milimetry,“ uvedla.

Samotné použití zimních pneumatik má pak jasná pravidla. „Pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza anebo pokud lze předpokládat, že se bude zmíněné na pozemních komunikacích nacházet, tak tato povinnost platí od 1. listopadu do 31. března,“ dodala policejní mluvčí Dana Landmanová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio