Popelčin střevíček zvedl návštěvnost Švihova o 40 procent

31. říjen 2019 11:45

Zatímco ve většině českých regionů letos meziročně klesla návštěvnost památek, v Plzeňském kraji je to naopak. Letos přijelo na státní hrady a zámky 265 tisíc turistů.

Nejvyšší návštěvnost má hrad Rabí, který navštívilo přes 60 tisíc lidí, což je nejvíc v jeho historii. Na druhém místě je Švihov, který se stal skokanem roku. Ze všech památek v celém Česku, které spravuje Národní památkový ústav, má totiž nejvyšší nárůst návštěvnosti, a to skoro o 40 procent. Převedeno na čísla - Švihov vloni navštívilo zhruba 32 tisíc lidí, letos to bylo 44 tisíc lidí. A rok ještě neskončil.

 „Na nárůstu se podepsala atraktivita celého areálu. Všechny prohlídkové okruhy byly více navštěvovány než v předchozích letech,“ vysvětluje důvody tak velkého zájmu kastelán Lukáš Bojčuk a dodává: „Hlavní trasu jsme oživili výstavou dobových kostýmů. Otevřeli jsme novou expozici ve věži, tam byl nárůst dvojnásobný.“ Návštěvníky hodně zaujala výstava Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Ta bude na hradě Švihov instalována ještě minimálně dvě sezóny.

Výstavní prohlídkový okruh věnovaný Popelce a natáčení filmu Tři oříšky pro Popelku se nachází ve čtyřech podlažích Bílé bašty. Najdete tu třeba Vincka na cestě s kouzelnými oříšky, Popelku se sovou Rozárkou, scénu ze soutěže o nejlepšího střelce, pohled od kuchyně s nešikovným kuchtíkem, královský ples i nezapomenutelnou závěrečnou scénu se střevíčkem a prstenem. Uvidíte také množství zajímavostí o filmu, obrázky z natáčení, několik ukázek z filmu nebo pohled do originálního scénáře.

Na třetím místě v návštěvnosti skončil hrad Velhartice, který ale oproti roku 2018 přece jen zaznamenal mírný pokles.

Podle Národního památkového ústavu mají všechny památky v Plzeňském kraji ještě kapacitu ke zvyšování návštěvnosti. V následujících letech se ale správci chtějí zaměřit hlavně na kvalitu a ne jen na kvantitu.

V Plzeňském kraji v současnosti tři památky čerpají statisíce korun z evropských dotací na obnovu. Konkrétně jde o klášter Plasy, Kladruby a v Plzni také letos začala obnova selského dvora U Matoušů. U všech tří památek se počítá s novými prohlídkovými trasami, takže památkáři předpokládají, že tahle místa pak budou pro návštěvníky ještě atraktivnější.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio