Poprvé udělovanou Cenu F. Křižíka převzal Daniel Mayer

5. duben 2012

Cenu Františka Křižíka udělila včera poprvé v historii Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni. Získal ji profesor a mezinárodně uznávaný odborník v oblasti elektrotechniky a elektroniky Daniel Mayer.

Ocenění mu předal v obřadní síni plzeňské radnice primátor Martin Baxa. Ceremoniálu se účastnili představitelé Západočeské univerzity, města a další hosté.

Cena Františka Křižíka je úplně nové ocenění, kterým od letošního roku Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity vyznamená vždy každý rok nějakého odborníka, a to za celoživotní nebo mimořádný přínos v oblasti elektrotechniky a elektroniky. Cena nese jméno Františka Křižíka rodáka z Plánice u Klatov, ale především významného vynálezce, průmyslníka a elektrotechnika.

Cenu Františka Křižíka ztvárňuje soška Elektry - ženská postava, objímající svými pažemi čistou a nespoutanou energii, kterou znázorňuje křišťál. Je tak zpodobněna snaha člověka o využití přírodní energie. Soška je vyrobena z bronzu - tedy slitiny mědi a cínu, materiálů, které se používají v elektrotechnice. Jejím autorem je plzeňský sochař František Bálek.

Daniel Mayer a děkan ZČU Jiří Hammerbauer

Letos byla na cenu nominováno osm odborníků. Komise sestavená z bývalých děkanů elektrotechnické fakulty z nich vybrala prof. Mayera. O udělení ceny pak rozhodla v tajném hlasování vědecká rada fakulty. Cenu dostal Daniel Mayer, který letos slaví 82 narozeniny. Pedagog, autor stovek odborných článků, knih a vysokoškolských skript.

autor: lum
Spustit audio