Posvícenské hnětýnky

Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel: placky podle paní Mileny Libelové z Nepomuka

Suroviny:


380 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300g tuku
1/2 másla
1/2Hery
3 žloutky
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citronu
lžíce rumu


Příprava:

Ze surovin zaděláme klasické těsto. Dáme do ledničky cca 1 hodinu odpočinout v ledničce. Vyválíme placky a vykrajujeme tvořítky do libovolných tvarů. Klasicky upečeme a poléváme polevami – čokoládovou, citronovou a podle vlastních představ zdobíme.

Ke zdobení obou druhů hnětýnek můžeme vytvořit cukrové zdoby nebo je koupit ke zdobení ve specializovaných obchodech.

autor: odborník

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka