Posvícenské hnětýnky
Václav Malovický – vlastivědný gastronomický etnograf, spisovatel: placky podle paní Mileny Libelové z Nepomuka
Suroviny:
380 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
300g tuku
1/2 másla
1/2Hery
3 žloutky
1 vanilkový cukr
šťáva z 1/2 citronu
lžíce rumu
Příprava:
Ze surovin zaděláme klasické těsto. Dáme do ledničky cca 1 hodinu odpočinout v ledničce. Vyválíme placky a vykrajujeme tvořítky do libovolných tvarů. Klasicky upečeme a poléváme polevami – čokoládovou, citronovou a podle vlastních představ zdobíme.
Ke zdobení obou druhů hnětýnek můžeme vytvořit cukrové zdoby nebo je koupit ke zdobení ve specializovaných obchodech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka