Pouhá zapomnětlivost nebo začínající stařecká demence? Poznat rozdíl je obtížné

6. říjen 2020

„Je nutné provést podrobnější neuropsychologické vyšetření a sledovat vývoj potíží v čase,“ říká MUDr. Zdeňka Roubalová z Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Zapomnětlivost podle lékařky Zdeňky Roubalové často souvisí s poruchou pozornosti nebo depresivitou. „Mírné zhoršení paměti, zapomínání na nedávné události, především obtížnější spontánní vybavení informací, se výrazně zlepšuje po nápovědě. Demence je získaná porucha kognitivních funkcí, která je natolik závažná, že narušuje běžné denní činnosti a způsobuje tak omezení soběstačnosti postiženého člověka,“ vysvětluje neuroložka.

Jak dále uvádí, stařecká demence zahrnuje více onemocnění s různou šancí léčení. Proto je třeba zjistit nejen to, jestli jde o začínající demenci, ale případně také o který typ se jedná. Na označení stařecká nelze vždy spoléhat. „Demence je převážně chorobou starší populace, postihuje zhruba 5 % lidí nad 65 let věku a přes 30 % ve věkové skupině 80 až 90 let. Nicméně může se vyskytnout i ve výrazně mladším věku, například 40 let,“ upozorňuje MUDr. Zdeňka Roubalová.

Co všechno může být příznakem stařecké demence? Je dědičná? Jak stařecké demenci předcházet? Poslechněte si záznam lékařské poradny.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.