Poutnické místo nad Komňou odkazuje na propojení člověka a přírody i na dílo Jana Amose Komenského

21. březen 2024

Komňa je malá obec na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Už její název napovídá, že má něco společného s Janem Amosem Komenským. Komňa je jedním ze tří míst, o kterých se mluví jako o možném rodišti učitele národů. V Komni si tak Komenského a jeho myšlenky rádi připomínají. Proto vzniklo v roce 2022 kousek nad vesnicí poutnické místo věnované právě jemu. A také přírodě a lidem.

Autorem nápadu vytvořit poutnické místo je Marek Gonda, který v obci žije a živí se výrobou dřevěných koncovek a fléten. Cestu k němu ale nenajdete ani na internetu ani v mapách. Jediná mapka je u obecního úřadu, kde také cesta začíná.

Dlouhá je sice jen asi dva a půl kilometru, přesto toho na ní hodně uvidíte. „Chtěli jsme zachytit zajímavá místa v okolí obce. Prvním z nich je požární nádrž. Cesta k poutnickému místu vede pak dál údolím potoka s původními meandry a starými olšemi,“ popisuje procházku Marek Gonda.

Celou trasu lemuje šest zastavení. Na kovových cedulkách jsou vyraženy myšlenky Jana Amose Komenského. Po cestě poutníci přebrodí potok, zdolávají kopec s pastvinou, na jeho vrcholu se na chvíli otevírá výhled na celou Komňu. A kousek před cílem se prochází ovocným sadem.

Na začátku cesty je požární nádrž

I když je cesta poměrně krátká, rychle se mění pohled na okolí. „Jedním z důvodů, proč ta trasa vznikla, bylo ukázat tu místní pestrost. Například v dolní části sadu je pěkná květnatá louka. Potom je tu remízek, ve kterém je možné vidět pestrou škálu různých dřevin - vrby, břízy, javory, třešně či duby,“ popisuje Marek Gonda. A pozorovat lze v závislosti na ročním období i různé druhy zvířat.

Komňané se tady scházejí při slavnostech spojených s přírodou. Slavili tu Den stromů, ale také letní slunovrat nebo jarní rovnodennost. Na jaře si připomínají zrod nového života, kvetení, naději. „Jdeme na to místo, abychom to vnímali. A je to spojené také s poděkováním za to, že v té krajině můžeme žít. Jsme s ní svázaní. Je to ta krajina, která nás živí, dává nám život – a naopak je to zase člověk, který ji utváří a stará se o ni,“ vysvětluje Marek Gonda.

Místo doslova vybízí k zastavení a rozjímání

Poutnické místo nad Komňou přímo vyzývá k zastavení a rozjímání. Příchozího uvítají z obou stran dřevěné brány s citáty odkazujícími na Komenského dílo Labyrint světa a ráj srdce. Uprostřed pak stojí vyřezaná dubová socha poupěte a kolem ní šest laviček k posezení.

Spustit audio