Povidla klasicky, ale i tak, jak je neznáte. Vyzkoušejte povidlovou šlehačku

2. květen 2023

Na nejlepší povidla musíte mít zcela zralé, měkké a sladké švestky. Ne nadarmo čekali předkové se sklizní do prvních ranních mrazíků, které chuť zkoncentrovaly.

Povidly můžete plnit tradiční kynuté buchty, povidlové taštičky, připravit sladkokyselé švestkové čatní, které skvěle ladí k sýrům, uvařit švestkovou omáčku k uzenému masu, nachystat švestkový rozvar k přelití perníkové buchty.

Povidla doplňují mák, takže s makovou náplní nemůžete prohloupit. Dodají jí vláčnost a skvělou chuť. Hodí se do tradičních buchet i jako náplň do frgálů z Valašska.

A co takhle povidlová šlehačka? Báječná náplň do palačinek vznikne tak, když do našlehané šlehačky z jednoho kelímku přidáte vrchovatou polévkovou lžíci povidel a krátce prošleháte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.