Povodněmi nejvíce zasažená část Plzně získala nové sirény

6. říjen 2005

Plzeňská část Roudná, kterou v roce 2002 nejvíce zasáhla povodeň, má ode dneška nový systém pro varování obyvatel. Systém se skládá z devíti elektronických sirén, jež mohou v případě potřeby varovat obyvatele buď jen houkáním, nebo i mluveným slovem. Systém je možné ovládat centrálně složkami Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, operačním důstojníkem plzeňské městské policie nebo oprávněným členem vedení města, případně městského obvodu.

V celé Plzni je na 60 sirén, jen kolem deseti ale může fungovat jako místní rozhlas. Město chce situaci zlepšovat, letos na nový systém dalo půl milionu korun, přes 50.000 Kč přidal první obvod. S půl milionem korun se počítá i příští rok. Jak uvedl Petr Liška z odboru krizového řízení plzeňského magistrátu, dosud byla možnost informovat jen pomocí velkých zařízení. Ve městě jsou rotační sirény s elektromotorem a turbínou. Některé umí přenášet i hlasové informace. Ty ale byly slyšitelné jen v okolí toho zařízení. Nový systém má podle něj zjednodušeně charakter jakéhosi místního rozhlasu.

Logo

Větší množství sirén pokrývá větší území. V případě potřeby, například havárie či krizového stavu v určité konkrétní lokalitě, může krizový štáb promluvit jen k lidem v těsné blízkosti události. Například v případě havárie cisterny s chemikálií, je možné během několika málo minut říci lidem přímo v tom místě co mají v danou chvíli dělat.

Logo

Systém je bezdrátový, lze do něj promluvit z řídícího centra i mobilního telefonu. Zařízení lze také propojit s kamerovým systémem a hlasem reagovat i na události, které zaznamenají kamery. Každé zařízení dokáže i při výpadku energie pracovat až 72 hodin bez proudu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio