Požádat o řidičák je od včerejška snazší

3. červenec 2018

K žádosti o řidičský průkaz nemusejí žadatelé od včerejška přikládat papírovou fotografii a cestovat na úřad do místa svého trvalého bydliště.

Státní podnik Cendis spustil nový softwarový systém, který lidem zjednoduší vyřizování. Lidé si můžou pro řidičský průkaz dojít i mimo své trvalé bydliště. Další novinkou je to, že k žádosti nepotřebují papírovou fotografii, ale úřednice je vyfotí přímo na místě. V Plzni na Odbor registru vozidel a řidičů, ale i na registry v dalších městech přišlo včera velké množství žadatelů.

„První den je zatěžkávací, zaznamenali jsme zvýšený počet žadatelů,“ řekl vedoucí odboru Jiří Marek, který odhaduje, že se nyní počet žadatelů zvýší o 10 až 15 %. S novinkami jsou i přes dlouhé fronty spokojeni i žadatelé. „Je to bezvadné, netrvá to tak dlouho. Čekal jsem zhruba hodinu, ale na to, kolik je tady lidí, to není tak strašné,“ zhodnotil jeden z klientů Karel Šťastný.

Prodloužení platnosti bude zdarma

Řidičský průkaz byl vlastně posledním důležitým dokumentem, kde úřady vyžadovaly papírovou fotku.  Nový systém je podobný tomu, který funguje u občanských průkazů a pasů. „Tohle je moje fotka z občanky a tohle z cestovního pasu. Kdybych si nebyl podobný, jako že já jsem začal nosit brýle, tak úřednice zadá, že mě chce vyfotit a fotka se pak automaticky pošle s žádostí,“ vysvětlil Jan Paroubek ze státního podniku Cendis.

Další změnou bude to, že výměna řidičského průkazu, kterému končí platnost, bude zdarma. Za nový řidičský průkaz nebo za vydání průkazu kvůli odcizení a ztrátě, anebo za změnu jakýchkoli údajů zaplatí žadatelé místo 50 Kč nově 200 Kč. Na řidičských průkazech se už ale nebude uvádět místo trvalého bydliště, takže v případě změny adresy, například z důvodu přestěhování, už nebudou motoristé muset doklad měnit.

autoři: en , Michaela Svobodová
Spustit audio