Poznávání historie i sportovní vyžití nabízí Břasy

16. listopad 2020

Obec Břasy na Rokycansku se skládá z pěti částí – Břasy, Darová, Kříše, Stupno a Vranovice. Každá z těchto částí má turistům co nabídnout, ať už se jedná o krásnou přírodu, zajímavý historický objekt, či moderní sportoviště.

Příroda i památky

Na hřbitově ve Stupně se nachází například významná kulturní památka – hrobka rodiny Šternberků z roku 1808. Na dohled od ní se nám naskýtá pohled na krásný kostel sv. Vavřince, jeden z největších na Rokycansku. „Zrovna nedávno jsme dodělali výmalbu, která se dělala po více jak 130 letech,“ uvedl starosta obce Břasy Miroslav Kroc. Je zde možné projít si také naučnou stezku Po stopách důlní činnosti, neboť na Břasku se přibližně 300 let těžilo černé uhlí. Najdeme tady celkem osm zastavení a dále přírodní památky Baštu a Kateřinu. Ten, kdo má rád pohledy z výšek, jistě využije možnost vyjít na rozhlednu Na Vrchách. Ještě vyšším místem je pak skála Křemenáč, odkud jsou také krásné rozhledy do kraje.

Sportu zdar!

„Vytvořili jsme tady nový cykloresort Radnicko, na kterém se mohou zájemci svézt na třech okruzích. Na to zavazují trailové cesty, je tady i čtyřkilometrová MTB cross-country trať. Máme tu i další sportoviště, jako inline dráhu, discgolfové nebo parkourové hřiště,“ řekl starosta obce.

Netradiční přeprava

Zájemci dále mohou využít netradiční způsob přepravy díky přívozu v Darové. „Přes Berounku je málo mostů, tak my tady máme přívoz, který převáží každý den, od pěti od rána do osmi do večera, cyklisty s kolem zdarma, auta jsou za 20 Kč, lidé za 10 Kč. Je to hezká tradice se tady převézt na Berounce s prámem,“ popsal možnost přepravy Miroslav Kroc.

Původ spolupracovníka známého řetězce

Na Břasku mají své kořeny také různé významné osobnosti. Jmenujme například Ludvíka Očenáška, vynálezce raketového motoru, nebo třeba předky slavného Raye Kroce, který se zasloužil o rozšíření značky McDonald´s. Dědeček Raye Kroce, díky kterému se z jednoho amerického podniku dvou bratrů McDonaldových stal celosvětově známý fastfoodový řetězec, provozoval právě v Břasích hospodu: „A tady možná McDonald zdědil ty karbanátky, které on tady v hospodě dělal pro ty horníky,“ uvedl starosta obce Břasy.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio