Pozor, hranice! Nová výstava v Domažlicích popisuje život na česko-německém pomezí

5. květen 2022 11:19, aktualizováno

Život lidí na obou stranách česko-německé hranice od pravěku až po současnost mapuje nová expozice v budově historického pivovaru v Domažlicích. Cílem je ukázat historii zábavnou a hravou formou.

Výstava v budově historického pivovaru v Domažlicích se jmenuje "Pozor, hranice! a informace jsou tady v češtině i němčině. Samotná realizace trvala téměř tři roky. Autoři se přitom snažili postihnout hlavní milníky, které život na obou stranách hranice proměňovaly. Část expozice je populárně naučná a další, s interaktivními prvky, osloví děti.

„Máme tady například kopii pravěkého milovického vozíku,“ popsala historička Kristýna Pinkrová. Vozík je plný bonbonů a děti si na závěr výstavy mohou nabídnout. „Vysvětluji jim na tom, že pravěk skýtá plno tajemství, my například nevíme, k čemu tento vozík sloužil,“ doplnila. Návštěvníci procházejí černými kruhovými místnostmi, které připomínají bludiště. „Znázorňují deset historických epoch, při kterých se měnil význam hranice na česko-bavorském pomezí. Dokumentujeme, jak se proměňoval život lidí v těchto obdobích v souvislosti s velkými dějinami,“ dodala historička.

„Ve čtvrtém kruhu je popis věnovaný Chodům a jejich marnému boji za majestáty,“ vysvětlil grafik výstavy Petr Kolář. „Na protější straně je představen Lomikar jako podnikatel a zakladatel jedné z nejstarších českých textilních manufaktur,“ popsal s tím, že děti mohou pro Lomikara nebo Kozinu na základě svých sympatií hlasovat vhozením dřevěného knoflíku. Expozice se věnuje také například odsunu německých obyvatel. Jen v okrese Domažlice přešlo do Furth im Waldu přes 750.000 lidí.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio