Pozor ať vám neujede autobus nebo vlak! Začal platit letní jízdní řád

14. červen 2021 12:40, aktualizováno

Pokud se chystáte cestovat vlakem nebo autobusem, raději si předtím ověřte, jestli právě u vašeho spoje nedošlo ke změnám. Od neděle 13. června totiž začala platit pravidelná letní změna jízdních řádů.

„Nejvýraznější změnou je posílení provozu na trati mezi Plzní a Chebem, kde ve dvouhodinovém intervalu vyjely nové spěšné vlaky. Ty doplňují západní expresy, které jedou z Prahy přes Plzeň do Chebu, takže pro cestující, kromě malých výjimek, tam vzniká prakticky hodinový interval. Postupně budou na tyto vlaky nasazovány nové jednotky RegioPanter. V autobusových jízdních řádech jde pouze o drobnosti. Například autobus, který jede po třinácté hodině z Přeštic na Dnešice a dále do Dobřan, což uvítají hlavně školáci,“ popsal dopravní specialista Martin Fencl ze společnosti Poved, která je organizátorem veřejné dopravy v Plzeňském kraji.

Novinkou letošní letní sezony je cyklobus, který nabízí přímé spojení z Domažlic a Klatov na Šumavu a v provozu už je po roční přestávce také oblíbená autobusová linka, která spojuje Klatovy a Nýrsko s Německem a letos zajíždí nově až do lázní Bodenmais.

„Linku z Domažlic přes Klatovy na Šumavu jsme vymysleli právě proto, aby bylo z této oblasti přímé rychlé spojení na Prášily, Srní, Modravu a Kvildu. Už první den provozu se toto spojení poměrně osvědčilo a lidé z těchto oblastí už nemusí přestupovat v Klatovech a pak znovu v Sušici nebo Železné Rudě, takže cyklobus si hned získal své cestující. Linka do Německa jezdila původně do Drachselsriedu. Kvůli turistickým cílům jsme ji nově, po dohodě s německým objednatelem, protáhli až do lázní Bodenmais. Na této lince platí tarif Integrované dopravy Plzeňského kraje. Autobus jezdí každou sobotu a neděli až do konce září,“ uvedl Martin Fencl.

Na komplikace obratem reaguje dispečink

Cestujícím autobusy komplikuje v těchto dnech život uzavírka hlavního tahu mezi Přešticemi a Horní Lukavicí, kde dochází k častým zpožděním. To by se teď už Podle Martina Fencla stávat nemělo. „Autobusům, které jezdí oklikou přes Dolní Lukavici, jsme po dohodě s dopravcem upravili obraty řidičům tak, aby nedocházelo k pozdnímu vyjetí na opětovném spoji z Plzně. V případě že jsou velké problémy a autobus má zpoždění třeba víc než půl hodiny, kdyby tam byla nějaká uzavírka nebo nehoda, tak ten autobus otáčíme už na Borech a do centra vůbec nezajíždí. Vše řešíme přes dispečink. Omezení potrvá zhruba do poloviny srpna,“ doplnil.

Další uzavírka kvůli opravám odstartuje za týden na frekventované Folmavské ulici v Plzni. Práce potrvají zhruba do konce srpna a i tam se omezení dotkne autobusových spojů.. „Autobusy pojedou stejně jako linky MHD po objízdné trase skrze Borská pole. Uvidíme, jaké tam budou zácpy. V případě, že by tam docházelo k velkým zpožděním, tak bychom na to museli případně reagovat podobně jako na uzavírce u Přeštic,“ dodal dopravní specialista Martin Fencl ze společnosti Poved.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio