Pracovníci plaského kláštera zkoumají klima v expozicích

27. únor 2019 13:34

Během letošní zimy pracovníci kláštera podrobně zkoumají mikroklima interiéru. Chtějí tak v budoucnu na základě zjištění učinit opatření, která předejdou nepříznivým vlivům na vzácné exponáty.

V expozici knihovního sálu měří pomocí sběrného loggeru základní fyzikální hodnoty - hlavně teplotu, relativní vlhkost vzduchu, rosný bod a hladinu osvitu. Na základě dlouhodobého měření pak rozpoznají, jak se klima v knihovně chová v zimním období, a jak ho upravit v dalších letech.

„V hlavním knihovním sále je potřeba se oproti běžnému provozu, vyrovnat s podmínkami, které nám zimní období přináší. Část drobnějších předmětů jsme museli odnést pryč, protože je většina z nich z kovu a ty je potřeba na zimu uklidit. Část zbylých předmětů zůstává v knihovně nezměněná, a část je kvůli ochraně před prachem a světlem překrytá bílými látkovými potahy. Takto přečkají každou zimu,“ uvedla hlavní průvodkyně Monika Tuková.

Péči potřebují všechny vzácné předměty

Kovovým předmětům je potřeba věnovat zvýšenou péči, jsou totiž velmi citlivé na změnu relativní vlhkosti. „V momentě, kdy by se nám stalo, že se v knihovně skokovým způsobem změní relativní vlhkost, to znamená, že se vzduch uměle nadotuje na nějakou vodní páru, může se stát, že se voda vysráží na studených kovových předmětech. I když jsme přenositelné kovové předměty přendali do depozitáře, stále tu zůstala řada multimateriálových předmětů. Každá knihovní skříň či dveře mají své kování. Musíme zde proto udržovat klima na určité hodnotě, která vyhovuje všem materiálům,“ popsala kurátorka Slávka Beránková.

Plaský klášter během letošní zimy podrobně zkoumá mikroklima v interiéru

Údaje z měření pomůžou pracovníkům chránit historické předměty i v budoucnosti. „Data jsou získána kontinuálně. My je můžeme použít proto, abychom zjistili, jaká opatření dělat, jednak v letošní sezoně, s čím už jsme začali tím, že prostor částečně temperujeme a částečně odvlhčujeme. V příštím roce můžeme udělat další opatření, například že zateplíme okna, pravděpodobně těžkými závěsy, které pomohou eliminovat přístup studeného vzduchu z vnějšku,“ dodala Slávka Beránková.

Pokud tomu počasí přát, tak se všechny vzácné předměty vrátí do expozic koncem března.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio