Právě tady použil Žižka vůbec poprvé taktiku vozové hradby

1. prosinec 2023

2. prosince roku 1419 se dnes poklidně a mírumilovně vyhlížející louka mezi lesy jen malý kousek za obcí Nekmíř na severním Plzeňsku zalila krví. Došlo tady k bitvě husitů pod velením Jana Žižky proti vojsku Bohuslava ze Švamberka a proti Hynkovi z Nekmíře.

Cílem Jana Žižky bylo dobytí tvrze Hynka z Nekmíře, nicméně do cesty se mu právě na louce u Nekmíře postavilo vojsko Bohuslava ze Švamberka. Jan Žižka z Trocnova tak stál se svými zhruba 300 muži proti 2 000 jezdců na koních i pěších. Právě zde využil vůbec poprvé svou později slavnou a účinnou taktiku vozové hradby. A co víc – tuto bitvu, ač proti značné přesile, vyhrál.

„Bylo zde mnoho mrtvých bojovníků, mezi nimi i Hynek z Nekmíře. Na popud občanů naší obce jsme se rozhodli, že tady vybudujeme památník jak na katolíky, kteří zde padli za Hynka a Bohuslava, tak také za bojovníky Jana Žižky, jelikož to byla taková zbytečná smrt. V té době to tak ale chodilo,“ uvedl místostarosta Nekmíře Josef Pangrác.

„Ještě ten den došlo k vypálení 3 tvrzí, nebo nějakých opevněných objektů, v širším okolí Nekmíře. Dodnes nevíme s jistotou, o které lokality se přesně jedná, ale v roce 1420 je zmiňován například zánik hradu Komberk, jenž patřil k touškovskému probošství,“ řekl archeolog ze Západočeské univerzity v Plzni Josef Hložek.

Taktika vozové hrady se Žižkovi hodila nedlouho po bitvě u Nekmíře, a to v bitvě u Sudoměře, k níž došlo 25. března 1420.

Spustit audio