Před 25 lety zemřel páter František Ferda

8. červenec 2016

Známý léčitel a katolický kněz František Ferda zemřel právě před čtvrtstoletím v sušické nemocnici na rakovinu plic. Bylo mu 76 let. Říkal, že jasnovidné schopnosti, díky kterým určoval, co koho trápí, zdědil po svých předcích.

Páter Ferda předepisoval bylinné čaje, koupele nebo cibulové zábaly, ale také třeba změnu šatníku. I když mnozí jeho někdy svérázným radám nevěřili, pro tisíce lidí byl naopak ztělesněním naděje v uzdravení.

„Já jsem ho měla strašně ráda. Byl naprosto přímý. Nikdy si nebral peníze. Někdo mu upletl vlňáky nebo mu babičky napekly buchty,“ říká Marie Schozsmeierová, jejíž rodiče měli v Sušici domek hned vedle pátera Ferdy. Ten zde bydlel a léčil tisíce lidí od roku 1980.

Při léčení nemusel Ferda nemocného vůbec vidět osobně, stačilo přinést jeho fotografii nebo dokázal vše potřebné vyčíst i z dopisu pacienta a mnohdy stačila i rukou psaná kartička s osobními daty. „Mám pocit, jako bych ze sebe vyslal paprsek zelené barvy, který se rychle klikatě pohybuje, a pak se naráz zastaví. Tak dojde k mému spojení s tím člověkem,“ popsal Ferda svoji specifickou diagnostickou metodu.

Hrob známého léčitele a katolického kněze Františka Ferdy

Narodil se 31. března 1915 na statku v Dražkovicích, které leží mezi obcemi Struhaře a Spálené Poříčí. Od dětství jej zajímala příroda a byl aktivním hudebníkem. Výborně hrál na trubku i další nástroje. Vystudoval arcibiskupské gymnázium v Praze a bohosloveckou fakultu v Praze-Bubenči, pak byl vysvěcen na kněze. První mši sloužil ve Spáleném Poříčí.

V únoru 1951 jej komunistický režim uvěznil. Vystřídal vězeňské cely v Ostravě, Opavě, Mírově, Jáchymově, Leopoldově, Valdicích i na Borech. Po propuštění v květnu 1960 pracoval jako bednář v plzeňských pivovarech.

K pastorační činnosti mu bylo povoleno vrátit se až o 18 let později. Jako kněz působil u řeholních sester v domově důchodců v Újezdci u Klatov.

Hrob známého léčitele a katolického kněze Františka Ferdy
autor: iko
Spustit audio