Před covidem pracoval v Jaltě na Václavském náměstí, teď si na jeho jídlech pochutnávají senioři v Domově Clementas

3. leden 2023 10:20, aktualizováno

Šéfkuchařem byl před covidem, je jím i teď. Jen místo prestižní kuchyně v hotelu Jalta v Praze vede kuchyni v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou. Takový je příběh Pavla Štěpánka.

Šéfkuchař Pavel Štěpánek

Pavel Štěpánek se v oboru gastronomie pohybuje už dvacet let. Začínal ve svých rodných Pardubicích, následně zamířil do Prahy. Po několika mezipřistáních v jiných restauracích zakotvil v hotelu Jalta na Václavském náměstí v Praze, kde se stal sous-chefem a následně šéfkuchařem prestižní kuchyně.

Před třemi lety ale do jeho práce zasáhla pandemie koronaviru a ta jeho profesní dráhu odklonila jiným směrem. „Když se kvůli covidu zavřely všechny restaurace, nechtěl jsem jít pracovat někam k pásu, přál jsem si zůstat u vaření. Jedinou šancí byly domovy, nemocnice a podobná zařízení – tak jsem to zkusil a vyšlo to,“ vypráví Pavel.

Pavel začal pracovat v domově pro seniory Clementas v Janovicích nad Úhlavou a už zde zůstal. Jak uvádí, rozdíl ve vaření v luxusní restauraci a v domově je v surovinách. Je třeba také klást důraz na vyváženost jídelníčku, stravovací normy a diety pro klienty s různými omezeními. „Pořádáme stravovací komise, na kterých si sám klient v podstatě nadiktuje, jaká jídla má rád, a já je poté připravím na přání.“ Vaření v Jaltě také probíhalo v mnohem rychlejším tempu, vařilo se 1000–1500 pokrmů denně plus rauty na akce, kuchyně domova umožňuje pracovat ve větším klidu a připravovat si věci dopředu.

Návrat zpět se zřejmě konat nebude

Práce v Clementas je pro Pavla Štěpánka výzvou, jeho cílem je změnit dlouhodobé nastavení k lepšímu, vařit z čerstvých surovin, zdravě a v rámci možností moderně. „Jsem rád, že i další profi kuchaři přecházejí z restaurací do těchto zařízení. Mají zde jistotu, nemusí se bát, že přijde další pandemie, která všechno zavře, a v těchto kuchyních je spousta prostoru pro vylepšení.“

Šéfkuchař Pavel Štěpánek s pomocníkem

O návratu k vysoké gastronomii Pavel několikrát uvažoval, avšak vždy nakonec převážily důvody, proč zůstat v domově pro seniory. „Když jsem vařil v Jaltě, ráno jsem odešel do práce a vrátil se třeba ve dvě ráno další den. A takto jsem fungoval často i sedm dní v týdnu, čímž samozřejmě trpěli především moji nejbližší. Když vezmu v úvahu, o kolik více času a energie mám nyní, když přijdu z kuchyně ve tři odpoledne, je to pro mě jasná volba. Můžu se pořádně věnovat rodině i koníčkům – domu, zahradě, sportovnímu rybaření a těžbě dřeva v lese,“ uzavírá Pavel.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...