Před námi je víkend plný dobrého jídla i zábavy

10. srpen 2018 10:00

Chodské slavnosti v Domažlicích nebo festival Živá ulice v Plzni to jsou asi největší akce, které dnes začínají na západě Čech. O víkendu se ale na západě Čech koná i řada dalších akcí.

Druhý srpnový víkend mají hlavně milovníci folkloru a Chodska už dlouho dopředu poznamenaný v kalendáři, protože v Domažlicích se konají Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť. Jedna z největších a nejstarších národopisných slavností v České republice každoročně přiláká až 80 tisíc lidí.

V Plzni začíná velký pouliční festival Živá ulice. Ode dneška až do 19. srpna zaplní centrum města hudba, film, výtvarné umění, divadlo a autorská móda. Letošní program obohatí multižánrový happening k výročí roku 1968.

V sobotu čeká Plzeňsko přehlídka historických vozidel. Akce s názvem „Retro jízda aneb V čem jsme jezdili za socialismu“ začne v 8:30 hodin ve Škodalandu v Plzni výstavou historických automobilů a motocyklů prodávaných v Československu v letech 1948 až 89. Vozy pak od borské přehrady v 10 hodin vyrazí na krasojízdu Plzeňským krajem. 

Rybí slavnosti nebo pouť Na Královnu

Zajímavou akcí v Plzeňském kraji jsou Rybí slavnosti. Konají se v sobotu na zámku Zelená hora u Nepomuku. Připravené jsou zábavně-naučné ukázky úpravy jídel z čerstvých ryb a bylinek, komentované ukázky rybolovných technik a taky prodej rybích specialit, například kapřích chipsů, smažených pstruhů nebo steaků ze pstruha. Zájemci si můžou s průvodci prohlédnout také běžně nepřístupný zelenohorský zámek.

Další pozvánka je do Plas, kde se o víkendu koná tradiční a návštěvnicky velmi oblíbená pouť Na Královnu. Nebudou chybět kolotoče, staročeský jarmark a během pouti můžou lidé navštívit cisterciácký klášter, kde jsou připravené speciální prohlídky vodního a podzemního vzdušníkového systému.

Tradiční posvícení začíná dnes taky ve Strašicích na Rokycansku, kde je až do neděle připravený kulturní a sportovní program a po oba víkendové dny se v Muzeu dopravy konají nostalgické jízdy a zájemci si můžou muzeum prohlédnout.

Co se děje v Karlovarském kraji?

Hrad Loket na Sokolovsku o víkendu ožije Slavnostmi purkrabího Půty. Návštěvníci se vrátí do časů gotiky. Přihlížet budou rytířskému klání, bavit se u divadelních taškařic, obdivovat kejklířské kousky, čeká je jarmark, ukázky středověkých řemesel nebo sokolnictví.

V Domě kultury v Ostrově si v sobotu můžete prohlédnout krajky, které pocházejí převážně z Krušnohoří a také přímo na místě sledovat práci krajkářek. Letní setkání tam pořádá občanské sdružení Krušnohorská krajka.  

autoři: Monika Červená , jik
Spustit audio