Předškolákům a mladším školákům pomáhá nové psychoterapeutické centrum v Plzni

2. červen 2020 07:20

Plzeňská fakultní nemocnice otevřela nové Psychoterapeutické centrum pro děti a rodinu. Bude pomáhat dětem, které zde byly hospitalizovány nebo které stále docházejí do odborných ambulancí nemocnice.

Psychoterapeutické centrum sídlí v areálu bývalé vojenské nemocnice v Plzni na Borech a nabízí následnou péči v oblasti dětské psychologie. Kapacitně zatím není přístupné široké veřejnosti. Podle vedoucí psycholožky Dany Chmelařové nové centrum pečuje o předškolní děti i mladší školáky a nabízí také terapii hrou, individuální nebo rodinné terapie.

V centru zdravotníci vychází z bio-psycho-sociálního modelu onemocnění, to znamená, že dobrý psychický stav může významně pozitivně ovlivnit celkový průběh léčby. A samozřejmě i naopak, nepříznivý psychický stav může somatické potíže významně zhoršovat

„K otevření tohoto centra nás vedly potřeby nemocnice, ale zároveň i aktuální situace ve společnosti. V Plzeňském kraji je bohužel kvalitní psychoterapeutická péče pro děti kapacitně nedostupná a navíc se převážně jedná o placenou službu, kterou si rodiče chronicky nemocných dětí nemohou často dovolit. V našem centru bude hrazena pojišťovnou,“ vysvětlila Dana Chmelařová.

Cílem je pomoci dětským pacientům

Nemocnice se rozhodla pro otevření centra i proto, že odborníci, převážně z dětské kliniky nenacházeli pro své malé pacienty vhodnou následnou psychologickou péči. Jsou to například děti s traumatem po vlastním úrazu, po úrazu rodičů, v případě vážně nemocných rodičů nebo děti s psychosomatickými potížemi.

V Česku je podle ředitele nemocnice Václava Šimánka výrazný nedostatek psychologů. Fakultní nemocnice Plzeň je jednou z mála nemocnic, která má akreditované pracoviště pro dětskou klinickou psychologii. „Psycholog vystuduje filozofickou fakultu a následně si může vybírat své působení například v poradnách či ambulancích v soukromé sféře. O práci v nemocnicích projeví zájem asi 20 procent absolventů," řekl Šimánek. Profese má podle něj velké nároky na předatestační přípravu, která trvá pět let.

Fakultní nemocnice Plzeň nabízí zájemcům dohodu, která financuje řadu kurzů a další vzdělání. „Naše přidaná hodnota je v poskytování supervize individuální i případové a umožňujeme praxi na všech pracovištích tak, aby mohl být dotyčný psycholog připuštěn k atestaci," dodal ředitel Václav Šimánek.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , FN Plzeň , ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy