Preitenstein: Právě tady se vdávala herečka Bára Hrzánová

26. březen 2022

Hrad Preitenstein, původně Breitenstein, se nachází jen malý kousek od zřejmě známějšího zámku Nečtiny. Z nádvoří zámku je hrad dokonce na dohled a dokresluje tak romantickou kulisu této lokality. Není proto divu, že místo si krom turistů vybírají i svatebčané, aby si zde řekli své ano. Mezi nimi byla před časem i známá česká herečka Barbora Hrzánová.

„Hrad nechal na vlastní náklady v roce 1330 zbudovat král Jan Lucemburský, a také jej velmi rád využíval jako zástavu. Jeho syn král Karel IV. později udělil hradu zvláštní výjimku – zapsal ho na seznam hradů, které nesměly být zastavovány,“ uvedla pracovnice na zámku Nečtiny Marie Tutterová.

Bára Hrzánová

„Strana směrem na Nové Městečko je původní. Návštěvník si jistě všimne, že dochované hradby jsou postaveny pouze z jednoho druhu kamene. Zajímavá je druhá strana směrem na zámek Nečtiny, kde jsou hradby postaveny z různých materiálů. To je taková kuriozitka. Ve 30. letech 20. století v rámci umělé zaměstnanosti sem byli nahnáni lidé, kteří to tu museli uměle dostavět," popsala stavbu.

Pokud se, ať už od zámku a dále kolem Nevěstina rybníku, anebo jinudy, rozhodnete do areálu zříceniny hradu vyrazit, neprohloupíte. Naskytne se vám odtud překrásný výhled nejen na zámek Nečtiny.

Co dalšího je možné v blízkosti hradu navštívit se dozvíte při poslechu reportáže.

Spustit audio