Přeštice mají novou vlajku

29. říjen 2018 15:51

Přeštice na jižním Plzeňsku mají konečně oficiální městskou vlajku. Zdobí ji několik barevných pruhů a také dvě orlice v plné zbroji.

První písemná zmínka o Přešticích, tehdy jako o vsi,  pochází z roku 1226. O tři sta let později měly Přeštice svůj znak. Čekání na městkou vlajku pak trvalo téměř 400 let. „V roce 1935, na sklonku První republiky, zastupitelstvo rozhodlo, že si nechá pořídit vlajku, z vexiologického hlediska v čisté podobě, to znamená v barvách městského znaku,“ popsal historik Michal Tejček a dodal: „Byly to vlastně tři podélné široké pruhy, černý, bílý a černý.“

Jenže tato minimalistická vlajka se možná lidem moc nelíbila a tak si ji - tak trošku v rozporu se zásadami pro tvorbu vlajek, praporů a standart - vylepšili o městský znak. „Poprosili učitelky ručních prací na přeštické škole a ty v průběhu let 1936 a 1937 vlajku dozdobily. V roce 1993 se pan starosta Benda rozhodl pořídit nové vlajky, vycházející ze vzoru té původní,“ pokračoval historik.

Heraldik Jan Tejkal vytvořil pět návrhů. Vítězný návrh vybírali v anketě i lidé v Přešticích

Nová vlajka je slavnostní

Tyto vlajky se používaly přesně do roku 2016, kdy se vedení města rozhodlo vytvořit novou vlajku, kterou později schválila poslanecká sněmovna. Heraldik Jan Tejkal vytvořil pět návrhů. Ten vítězný pak vybírali v anketě jak lidé v Přešticích tak později zastupitelstvo, včetně starosty Karla Naxery. „Nám se nejvíce líbily návrhy, kde byly velké orlice přes celou šířku vlajky, rámované černými pruhy,“ uvedl.

Vlajka přišla téměř na sto tisíc korun a je velká zhruba jeden krát jeden a půl metru, používat se bude jen při slavnostních příležitostech. Podle starosty mohli zástupci města zvolit i dražší variantu, například s kvalitnějším materiálem nebo celou ručně vyrobenou. „Orlice jsou na vlajce našité a detaily jako zobák, koruna nebo pařáty jsou vyšité zlatou barvou,“ popsal starosta. Oficiální přeštickou vlajku lidé poprvé viděli během oslav 28. října, kdy jí také požehnal přeštický děkan Karel Plavec.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio