Při exkurzi v jaderné elektrárně Dukovany se dostanete až k turbínám. Jedna z nich se jmenuje Marie

10. březen 2023

Jaderná elektrárna Dukovany na Vysočině nabízí zájemcům exkurze pro veřejnost. Návštěvníci se tak můžou podívat do míst, kam se obvykle dostanou jen zaměstnanci elektrárny. I tak ale musí každý příchozí projít několika bezpečnostními kontrolami.

Bezpečnostní opatření u vstupu do elektrárny mají několik stupňů. Pro účastníky exkurze je to hned při rezervaci prohlídky zaslání osobních údajů včetně čísla občanského průkazu. Při úvodním setkání v prostorách informačního centra pak průvodkyně všechny přítomné upozorňují, aby si sebou do areálu nebrali žádné zbytečné kovové předměty, ale třeba ani krabičky cigaret.

Ve vstupním prostoru do elektrárny dostanou pak návštěvníci ochranné přilby a postupně jeden po druhém procházejí speciálními rámy. „Ty rámy měří, jestli nejsme nějakým způsobem kontaminováni,“ vysvětluje průvodkyně. Další rám je podobný tomu, jaký známe například z letiště. Všichni musí na tác vyložit zavazadla, pásky, klíče nebo mobilní telefony. Ty musí být samozřejmě vypnuté. Dva vybraní lidé dokonce musí podstoupit kontrolu alkoholu v dechu.

Turbína Marie

„Návštěvníci se podívají kromě infocentra i do strojovny elektrárny a na trenažér blokové dozorny. Exkurzi pak zakončí obědem v místní jídelně,“ říká pracovnice informačního centra Dana Janovská.

Strojovna je obrovská hala s turbínami. „První dvě turbíny jsou pro první reaktor, další dvě jsou pro druhý,“ ukazuje ve strojovně průvodkyně Zdeňka Kružíková. Má co dělat, aby překřičela hluk v hale. Podobně jako v jiných elektrárnách, i v té dukovanské jsou turbíny pojmenované ženskými jmény. První z nich se jmenuje Marie.

Exkurze pokračuje v prostorách trenažéru blokové dozorny. Návštěvníci se na pulty plné světel a tlačítek mohou dívat přes sklo. Právě v těchto místech se budoucí pracovníci elektrárny zaučují a právě tady také probíhají cvičení bezpečnostních složek Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje. „Obsluha, která slouží na blokových dozornách, musí čtrnáct dní z kalendářního roku strávit výcvikem,“ dodává průvodkyně.

Jako příjemný bonus má skupina návštěvníků dukovanské elektrárny zajištěný oběd v místní zaměstnanecké jídelně.

Spustit audio