Příběh písně Tipperary

V historii populární hudby najdeme mnoho písní, které za války posilovaly morálku mužstva. Jsou to většinou pochody, jako například My Bonnie Is Over The Ocean nebo Colonel Bogey. Píseň, kterou vám v tomto pořadu představíme, však vznikla na základě sázky.

Vsadil se, že za 24 hodin napíše píseň, a vyhrál. Píseň se stala hitem 1. světové války. Jmenuje se Tipperary, což je název irského městečka, ve kterém podle této písně čeká jistá Molly na svého chlapce jménem Paddy.

V dopise, který jí píše z Londýna, se ale Paddy vymlouvá, že se zatím nevrátí, protože do Tipperary je to moc daleko, v Londýně se mu totiž moc líbilo. Mary mu ale rázně odpověděla, že o ni má zájem někdo jiný, a že když Paddy nepřijede, provdá se za něj.

Dlouhá je cesta do Tipperary, dlouhá cesta k překonání. Dlouhá je cesta k malé Mary, nejsladší dívce, kterou znám. Sbohem, Piccadilly, sbohem, Leicester Square. Dlouhá cesta je do Tipperary, ale mé srdce je opravdu tam zpívá se v refrénu této písně. Jejím autorem je anglický bavič John Judge, napsal ji v roce 1912.

Nám tenhle hit zahrají Taxmeni, český text napsal Jaroslav Čvančara, refrén však ponechal v originálu. A jen tak na závěr, z Londýna do Tipperary je to téměř 700 kilometrů. Dlouhá cesta. 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio