Příběh plavírny v Otovicích nekončí, v budoucnu nabídne kulturní vyžití

14. říjen 2024

V Otovicích u Karlových Varů se nachází historický areál bývalé plavírny kaolinu, který byl v posledních desetiletích téměř zapomenut. Rozlehlý průmyslový komplex s nýtovanými železnými sloupy a rozměrnými halami, postavený v roce 1892, sloužil kdysi k úpravě kaolinu, nezbytné suroviny pro výrobu porcelánu, která proslavila tento region po celém světě. Dnes, po letech chátrání, začíná stará plavírna ožívat a dostává novou tvář.

Otovice samotné, historicky spjaté s těžbou a zpracováním kaolinu, se v posledních letech změnily v klidnou obytnou oblast. Lidé si zde staví nové rodinné domy a pomalu mizí poslední stopy po kdysi rušné průmyslové činnosti. Přesto ale uprostřed této modernizace zůstává památka na minulost – plavírna kaolinu, která už přes dva roky má nové majitele a prochází postupnou rekonstrukcí.

„Tady na fotografii vidíme budovu, jak vypadala před rokem a půl, když jsme na ní dva měsíce už pracovali. Vyčistili jsme pozemek tak, aby se do budovy vůbec dalo vejít,“ popisuje designérka Lenka Sárová Malíská, která spolu se svým manželem Jiřím stojí za obnovou objektu. Budova byla tak zarostlá náletovými stromy, kopřivami a bodláky, že nebyla téměř vidět.

Zachránit tuto krásnou, historickou stavbu se podařilo doslova na poslední chvíli. „Podařilo se nám zakročit, myslím si pět minut po dvanácté, aby budova nespadla. Je to nádherná budova, jejíž kořeny sahají do roku 1892. Vlastně této architektury v okolí Karlových Varů není příliš mnoho,“ dodává Sárová Malíská.

Rekonstrukce areálu přináší nové možnosti využití

Část prostorů bude sloužit k obchodním účelům, mohla by zde vzniknout například restaurace. Majitelé mají ambiciózní plány, které by mohly oživit kulturní život nejen v Otovicích, ale i v celém regionu. V jedné z hal vznikne divadelní sál a výstavní prostory, kde zůstávají fragmenty původních strojů, které kdysi sloužily k úpravě kaolinu. „Chceme se nějakým způsobem zapsat do kulturní scény. Horní část té hlavní haly bude využita jako umělecký ateliér s tím, že bychom zde pak chtěli udělat i výstavu a otevřít ten prostor veřejnosti,“ dodává designérka.

Příběh plavírny kaolinu tak zdaleka nekončí. Obnova areálu začala před dvěma lety, ale očekává se, že celý proces potrvá ještě dalších deset let. Cílem majitelů je nejen zachovat a zrestaurovat tuto industriální památku, ale také ji znovu otevřít veřejnosti a nabídnout ji jako centrum kultury a umění.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.