Přikrmování včel před zimou už by mělo být ukončené, jinak včelaři riskují

14. září 2023

„Pokud včelaři přikrmují včely příliš dlouho, nebo je nekrmí vůbec, riskují loupeže u včelstev,“ varuje učitel včelařství Ladislav Toman.

„Ono se říká, že do poloviny září by se mělo s přikrmováním skončit. Ale to už je pozdě. Čím dřív přikrmování ukončíte, tím je to lepší. Z toho důvodu, aby se včelstva zklidnila. Špatný způsob krmení také nahrává loupežím mezi včelstvy. Proto je v této době dobré zúžit česna. A když ukápne med, pryč s ním,“ radí Ladislav Toman, učitel včelařství, místopředseda Okresní organizace Českého svazu včelařů Klatovy a majitel vyššího šlechtitelského chovu včely kraňské v Nýrsku.

Pro včelaře je přikrmování včel na zimu nemalou investicí. „Na jedno včelstvo musíte počítat s 15 až 20 kg cukru. Záleží na tom, v jakém prostoru včely máte a kolik jim zůstalo medu. Ale 15 kg cukru je minimum. Tím zajistíte, že do května to včelstvo přežije,“ říká včelařský odborník.

Včely musí dostat cukr i med

Podle něj je možné cukerný roztok připravit jak rozpuštěním cukru, tak jeho převařením. „Včelaři se mě často ptají na poměr cukru a vody. Je to jednoduché, poměr 3 : 2. Dosáhnete ho tak, že jakoukoli nádobu naplníte cukrem a zalijete vodou. A to je přesně 3 : 2.

Jak Ladislav Toman zdůrazňuje, včelám musíte nechat zásoby medu v plodišti: „Nemá cenu jim všechno vzít. Matka při soudobých zimních teplotách začíná klást už začátkem února. A na výživu plodu včely nepotřebují invert z cukru, potřebují med, enzymy z něj.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.