Primátor Martin Baxa si do nového roku přeje, aby se všem v Plzni dobře žilo

25. prosinec 2018 08:00

Jak trávil Štědrý den primátor Plzně Martin Baxa? Co považuje za nejdůležitější události letošního roku a s jakým očekáváním vstoupí do roku příštího? To všechno se dozvíte v tradičním vánočním rozhovoru.

„Letošní štědrý den a večer jsem strávil v Plzni. S manželkou to máme rozdělené tak, že některé roky Vánoce trávíme na Moravě u jejích rodičů, a teď jsme zůstali tady v Plzni a štědrovečerní večeři měli společně s mými rodiči. Nicméně vzhledem k tomu, že jsem byl letos zvolen do funkce primátora, tak jsem také společně s otcem biskupem Tomášem Holubem pozdravil ty, kteří byli pozváni na biskupství na štědrovečerní jídlo. Byli to sociálně slabí či mezdomovci, kteří většinou netráví Štědrý den radostně. Také jsem navštívil městské policisty, kteří museli Štědrý den i večer trávit ve službě,“ popsal svůj program na Štědrý den Martin Baxa.

Rok 2018 byl podle Martina Baxy pracovně velmi nabitý ať už povinnostmi ve Sněmovně, na radnici či při komunálních volbách. „Letošní rok považuji za úspěšný a mám pocit, že v české politice, podle výsledků z komunálních voleb, se zase blýská na lepší časy,“ řekl primátor.

Rok 2018 přinesl hned několik zásadních okamžiků

Jednou ze zásadních událostí, které Martina Baxu v letošním roce potkaly, je jeho zvolení primátorem města Plzně. Důležitých věcí, které se letos udály, je ale mnohem více.

„Co se týká městské politiky v Plzni, zmínil bych to, že se podařilo najít budoucí model provozování Plzeňské teplárny, který zaručuje technologickou obnovu našeho městského podniku a současně zaručuje nízkou cenu tepla v našem městě. To bylo strategické a důležité rozhodnutí. Vedle toho bych třeba zmínil to, že se v našem městě podařilo zrekonstruovat nové komunikace, rozšířit oživení městského centra. To jsou věci, které přispívají k lepšímu životu v našem městě,“ zhodnotil Martin Baxa.

Zároveň Martina Baxa dodal, že je velmi rád, že i jeho rodina měla dobrý rok, že jeho blízkým přálo zdraví a že se jim celkově dobře dařilo. Což by všem velmi přál i do roku 2019.

Během letošního roku se ale objevily i věci, které Martina Baxu mrzí. „Na podzim loňského roku jsem musel ukončit svoje působení na gymnáziu v Plzni. Během letošního roku jsem zjistil, že mi učení velmi chybí, i když jsem poslední roky učil jen na částečný úvazek, stejně mi to učení chybí. Byl jsem na maturitním plese dvou svých tříd, které jsem ještě v loňském roce učil, a tak mě zachytila taková nostalgie,“ řekl primátor.

Rok 2019 sebou nese několika miliardový rozpočet

V novém roce 2019 čeká nejen Martina Baxu, ale i celé město velké plány, investice i zajímavé projekty.

„Zastupitelstvo města Plzně schválilo rekordní rozpočet, ať co se týká příjmů, tak i výdajů, dosáhl téměř 8 miliard korun. Významná část půjde na investice, které směřují na to, aby byl život v Plzni pohodlnější. Největší investicí rozpočtu příštího roku je rozšíření tramvajové trati na Borská pole, která zajistí nejen lepší obsluhu areálu Západočeské univerzity, ale celého prostoru zeleného trojúhelníku. Druhou největší investicí je bytová výstavba v areálu Zátiší, kde bude vybudováno několik stovek bytů, které budou určené především pro sociálně slabší. Vedle toho plánujeme řadu rekonstrukcí, vodovody, kanalizace, silnice, chceme změnit parkovací systém. Prostě chceme vyřešit všechny problémy, které Plzeňany trápí, anebo jim alespoň napomoci,“ popsal Martin Baxa.

V novém roce by Martin Baxa chtěl mít v osobním životě více volného času. Což, jak sám přiznal, se v jeho funkci naplňuje těžko. V pracovní oblasti by si přál, aby se mohl v nadcházejícím roce, co nejvíce potkávat s Plzeňany, naslouchat jim a být s nimi co nejvíce v kontaktu.

„Myslím, že to nejhorší, co se může politikovi stát je to, že se uzavře do skleníku svého úřadu či kanceláře a není v kontaktu s běžným životem,“ dodal primátor Martin Baxa s tím, že Plzeňanům do nového roku přeje hlavně pevné zdraví, štěstí, spokojenost, a co nejvíce splněných snů a přání. Zároveň všem popřál, aby se jim v Plzni krásně žilo.

autoři: Jana Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio