Přírodní zahrada v Myslovicích na Klatovsku se otevře veřejnosti

9. červen 2017

Už jste někdy slyšeli o přírodní zahradě? Jednu takovou teď můžete dokonce i navštívit, a to v Myslovicích na Klatovsku. V rámci celoevropské akce Víkend otevřených zahrad tam manželé Dvořákovi zpřístupní svojí Zahradu u malíře.

Během návštěvy poskytnou Dvořákovi zájemcům i podrobný výklad. Zajímavostí je, že jejich zahrada je první a prozatím jediná certifikovaná přírodní zahrada na Klatovsku. „Přírodní zahrada je ta, která je přátelská k přírodě, ale zároveň i k lidem. Účelem je, aby ji mohla využívat rodina, děti ke hrám, ale také je uzpůsobena tak, aby se do ní nastěhovalo co největší množství volně žijících živočichů. Je to taková oáza v hospodářské krajině,“ řekla majitelka zahrady Věra Dvořáková.

Na zahradě je pískoviště, ze stromu visí houpačky a najde se tu i několik zákoutí s dřevěnými sochami. Přírodní zahrady jsou rozdílné, protože každý majitel preferuje něco jiného. Všechny ale mají své kouzlo i poetiku. A aby dostaly certifikát, musí splňovat několik kritérií. „První z podmínek je hospodaření bez používání chemických přípravků a minerálních hnojiv. K sadbě se nesmí užívat rašelina ani kupovaný substrát pro hrnkové květiny. Smí se používat jen kompost, který je základem pro všechno,“ vysvětlila Dvořáková.


První certifikovanou zahradu si v Myslovicích na Klatovsku mohou zájemci prohlédnut o víkendu od 10 do 17 hodin. Komentované prohlídky budou vycházet z předzahrádky vždy v každou celou hodinu.

Hledání kompromisu

Kompost si Dvořákovi dělají sami na zeleninové zahrádce, která je oddělena plůtkem, aby se tam nedostaly kachny, jež si rodina pořídila kvůli likvidaci slimáků. Podle paní Dvořákové je drobné úskalí jen v tom, že kachny ušlapou záhony s květinami. Je to tedy neustálé hledání kompromisu mezi tím ponechat zvířatům volnost, ale zároveň uchránit rostliny před zničením.

„Do živých plotů vysazuji keře nestříhané. Keře s bobulemi poslouží ptákům jako potrava nebo v nich na jaře zahnízdí. Do záhonů zase vybíráme hlavně rostliny, které něco plodí, tak abychom z toho měli užitek my. Dost rostlin je také medonosných, takže zároveň nakrmíme i včely,“ popsala majitelka zahrady Věra Dvořáková.

autor: jik
Spustit audio