Přírodu chráníme tam, kde to známe, říká ředitel Českého svazu ochránců přírody

6. únor 2024

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je velká organizace a řeší mnoho témat. Má něco kolem 7000 členů po celé České republice.

„Spojuje nás to, že máme rádi přírodu a snažíme se pro ni něco udělat. A nesnažíme se z Prahy chránit Šumavu. Chráníme to tam, kde to známe, kde jsme každý den,“ říká ředitel Českého svazu ochránců přírody Ing. Petr Stýblo. ČSOP řeší druhovou rozmanitost, má program, který je zaměřený na záchranu hendikepovaných zvířat, zachraňuje staré odrůdy ovocných stromů a je toho ještě mnohem víc.

Hnutí pozemkových spolků

„Všichni dobře víme, že pokud chceme něco ochránit, tak je úplně nejlepší, když to vlastníme, nebo když se domluvíme s vlastníkem, aby přírodní hodnoty ochránil sám. To tady rozvíjíme už skoro 20 let. Navazujeme na hnutí pozemkových spolků, které tady bylo za první republiky a je to hodně úspěšná věc,“ popisuje Petr Stýblo.

Pokud se chcete dovědět, jak Český svaz ochránců přírody podpořit nebo, jak se stát přímo členem, podívejte se na jeho webové stránky.

Poslechněte si povídání o mizení vody z naší krajiny, o obnovování mokřadů i o tom, co můžeme pro vodu udělat sami doma, třeba na své zahradě.

Spustit audio