Pro studenty se spojila Plzeňská karta a průkaz ISIC

Plzeňští studenti si mohou od 1. září kupovat novou čipovou kartu, která spojí výhody mezinárodního studentského průkazu (ISIC) s Plzeňskou kartou na městskou dopravu. Takzvaná Plzeňská karta ISIC určená pro studenty středních a vysokých škol bude platná ve stovce světových zemí, kde na ni držitelé mohou získat slevy na ubytování, jízdné, pojištění a vstupné na kulturní a sportovní akce.

V Plzni jde o první celosvětové spojení dvou karet v oblasti provázaných městských služeb. Projekt moderní čipové karty je součástí evropské ekologické kampaně na zvýhodnění veřejné dopravy před dopravou individuální. Nová levnější karta spojuje design i ochranné prvky obou průkazů.

Plzeňská karta

Plzeňskou kartu, zavedenou na podzim 2004, využívá jako předplatné na MHD 138.000 lidí žijících, pracujících nebo studujících v Plzni.Kartu nyní vlastní 25.000 studentů středních a vysokých škol. Podle primátora města Miroslava Kalouse se od příštího roku stane městskou čipovou kartou, a nebude tak sloužit pouze pro odbavování v MHD. Radní už schválili třímilionovou investici na zavedení karty ve školních jídelnách všech základních škol. Na kartu už funguje rezervační systém kulturních akcí města, dále by měla být zavedena v ZOO a městském bazénu. Její další komerční využití vázne na nákupu a bankovní licenci zúčtovacího centra, o němž Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) i město jednají.

Děti

Kartu je nyní možné nabíjet pouze v prodejnách PMDP. Koncem příštího roku bude v hypermarketech, nádražích a školách 25 samoobslužných terminálů dotovaných 23 miliony korun od EU.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio