Probíhají přijímací zkoušky na základní umělecké školy, těší se velkému zájmu

10. červen 2024 10:24

Řada školáků stojí právě teď na počátku své hudební, výtvarné nebo taneční kariéry. Děti přicházejí k přijímacím zkouškám na základní umělecké školy.

Základní umělecké školy v Plzeňském kraji si v těchto týdnech vybírají nové žáky. Ti přicházejí k přijímacím zkouškám – teď třeba v Klatovech nebo v Plasích. Jak potvrdilo několik oslovených uměleckých škol, zájem dětí o muzicírování nebo malování je velký. Populární je třeba výuka hry na klavír, kytaru, ale pozornosti se těší i další hudební nebo výtvarné obory. Třeba v Dobřanech je zájem dětí tak velký, že už teď tamní ZUŠka ví, že desítky z více než stovky adeptů bude muset odmítnout kvůli omezené kapacitě.

Přijímací zkoušky pořádala před několika dny také základní umělecká škola ve Stodě na jižním Plzeňsku. Navštěvuje ji aktuálně 260 dětí, které se věnují hudebnímu nebo výtvarnému oboru. Další by chtěly tuto školu a její pobočky navštěvovat od září. „Na přijímacích zkouškách týkajících se hudby zkoušíme intonaci adeptů, potřebujeme zazpívat písničku a zopakovat rytmus. U výtvarného oboru zase chceme vidět namalovaný obrázek,“ popsala místní učitelka Barbora Janečková.

Nyní má škola ve Stodě volných zhruba deset míst, další se možná uvolní, pokud se někdo ze stávajících žáků odhlásí. Na zprávu, jestli od nového školního roku do školy nastoupí, si děti a jejich rodiče musí počkat do konce června, případně až do konce prázdnin.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio