Procházka Úterým ve vás vyvolá dojem návratu do časů dávno minulých

3. listopad 2023

Město Úterý ležící v nejzápadnější části okresu Plzeň-sever nemá jen zajímavý název. Jeho architektonická podoba a celková starobylost může v člověku vyvolat pocit, že se náhle ocitl v úplně jiném století. Půvaby města tady lze odhalovat v každém ročním období.

Město Úterý najdeme v nejzápadnější části okresu Plzeň-sever

„První písemná zmínka o Úterý pochází z roku 1233. Název města možná souvisí s dnem v týdnu, ale možná ne. Určitě však souvisí s trhy, protože buď se ten významný trh, který v Úterý v minulosti byl, konal v úterý, anebo se tak město jmenuje proto, že to byl druhý, tedy vterý, nejvýznamnější trh po Teplé,“ sdělil na úvod obyvatel a patriot města Úterý Petr Strádal.

Ve městě najdete řadu krásných starobylých a mnohdy hrázděných domů, kostel nebo třeba radnici, kde se konají také svatební obřady. Uprostřed náměstí je pak k vidění mariánský sloup a kašna z 18. století. „Zdejší domy mají gotické základy. Po velkém požáru v roce 1694, kdy Úterý skoro celé vyhořelo, se barokně přestavělo. Současná podoba tedy pochází z této doby,“ doplnil Strádal, který dále pokračoval:

„Turisté sem přicházejí, ale nemají se tady bohužel kde ubytovat, jelikož zdejší penzion je už zrušený. Turisté tedy přijedou, podívají se a zase odjedou, což je špatně. Návštěvu Úterý pak mohou spojit třeba s výletem do kláštera v Teplé, do Mariánských Lázní, Bečova nebo Lokte. To vše je v dosahu města a jde o zajímavé lokality.“ Barokní kostel Narození sv. Jana Křtitele stavěl dokonce Kryštof Dientzenhofer a určitě stojí za to zajít se na něj podívat.

Které filmy či seriály se v Úterý natáčely? Poslechněte si reportáž

Spustit audio