Prodej alkoholu mladistvým? V některých obchodech žádný problém

5. březen 2020 09:35

S pokutou až několik desítek tisíc korun musí počítat obchody, které prodávají alkohol mladistvým. Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) se v tomto týdnu zaměřují na prodejny v Plzni a v Klatovech.

Například v Klatovech využili inspektoři ČOI ke kontrole dva patnáctileté figuranty, které poslali celkem do čtyř obchodů. Ze dvou se chlapci vrátili s alkoholem v ruce.

Jakub a Matyáš dostali jasné instrukce - mají se pokusit koupit tvrdý alkohol nebo pivo. Mají být slušní a nejít do žádné hádky ani konfliktu.

V jednom z obchodů chtěla prodavačka sice vidět občanský průkaz, ale pivo klukům prodala. „Mladiství se dříve pokoušeli kupovat alkohol a cigarety často, teď je toho méně,“ řekla vedoucí dotčené klatovské prodejny. Prodavačku, která prodala mladým chlapcům pivo, omlouvala: „Je jinak velice důsledná, jen se špatně podívala na rok narození. Budeme za to pykat.“

V dalším z kontrolovaných obchodů naopak kluci narazili. Chtěli si koupit brambůrky a rum. Vietnamský prodavač požádal o předložení občanského průkazu a byl nekompromisní.

V Klatovech inspektoři nakonec zkontrolovali čtyři obchody, ve dvou případech byl porušen Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. „Vzhledem k tomu, že jsme obchody kontrolovali i v minulosti a taky se prodej alkoholu mladistvým prokázal, takový výsledek jsme očekávali,“ dodala Vladislava Balzarová, inspektorka ČOI.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio