Prodej vánočních stromků vrcholí. Největší zájem je o kavkazskou jedli

21. prosinec 2021 20:27, aktualizováno

Typický symbol Vánoc? Někomu se vybaví kapr se salátem, jinému betlém, vánoční cukroví nebo dárky. Mezi hlavní symboly ale jistě patří krásně nazdobený vánoční stromeček. Ti, co preferují živý stromek, už ho možná mají připravený doma někde na balkoně, ale zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se k jeho nákupu teprve chystají.

Jiří Šebesta

Vánoční stromky se dají pořídit třeba ve velkých obchodních centrech nebo přímo u pěstitelů. Například v Hnačově na Klatovsku, kde stromky pěstuje Jiří Šebesta. „Vysazují se sazeničky, které jsou předpěstované ve školkách a jsou dva až čtyři roky staré. To, než z nich vyroste vánoční stromek, trvá u každého druhu jinak dlouho. Borovice je rychlejší, tam se stromečku dočkáme za pět let. U jedličky čekáme osm až deset let. Na začátku stromečky sedí a chvilku jim trvá, než naberou ten dech. Potom se musí tvarovat, zastříhávat a ošetřovat proti škůdcům. Prostor musí být také oplocen proti zvěři,“ popsal Jiří Šebesta.

Víc než dvacetiletá zkušenost

Jiří Šebesta stromky pěstuje zhruba 25 let a dnes má plantáže o rozloze zhruba 20 hektarů, což obnáší celoroční práci. Své stromky prodává nejen v Hnačově, ale dodává je i do Klatov, Plzně, Českého Krumlova nebo třeba Českých Budějovic. „Největší zájem je dlouhodobě o jedli kavkazkou, která vytlačila tradiční české vánoční stromečky jako je borovička nebo smrk ztepilý,“ řekl.

Někteří lidé si raději než živý vánoční stromek koupí umělý. Jako důvod často uvádějí, že šetří přírodu. To ale podle Jiřího Šebesty není pravda. „Pokud bychom měli posuzovat nějaké ekologické dopady, tak živý stromek je více ekologický, než si třeba koupit stromek umělý. Živé stromky se navíc nekácí v lese, ale pěstují se na speciálních plantážích,“ uvedl Jiří Šebesta.

Stromky teď budou u všech prodejců k dispozici až do Vánoc. Ty, které zbydou, se pak většinou seštěpkují.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio